Annonce

Corona-antistof-test: Hvad, hvem og hvordan?

Hvad er en corona-antistof-test? Hvem kan få den? Og hvordan fungerer den? De spørgsmål har vi stillet en farmaceut. Bliv klogere på corona-antistof-tests her.

Er du nysgerrig på, om du har været smittet med coronavirus? Så kan du på apoteker flere steder i landet få foretaget en corona-antistof-test. Den kan vise, om du har haft coronavirus og dannet antistoffer mod det.

Antistoffer er en speciel gruppe af stoffer, som beskytter kroppen mod vira og bakterier.

- “Hvis man har dannet antistoffer mod en sygdom, betyder det generelt, at man er immun overfor den sygdom. Det er dog ikke bekræftet helt endnu ved corona”. Det siger farmaceut ved online-apoteket Apopro Thi Lisa Le.

Læs også: Guide til god håndhygiejne

Hvad er en corona-antistof-test?

En corona-antistof-test kan vise, om du har haft corona-virus, uanset om du har haft symptomer som for eksempel hoste, feber og vejrtrækningsbesvær eller ej. Corona-antistof-testen foregår på apoteket.

Det er ikke alle apoteker, der tilbyder testen, så tjek op på dit apotek inden, så du ikke går forgæves. Det koster omkring 260 kr. at blive testet på apoteket.

Hvis man har været smittet, vil man danne antistoffer mod coronavirus. Antistofferne kan ses i blodet.

Farmaceut Thi Lisa Le siger, at der er en lille usikkerhed forbundet med testresultatet. De tests, man har udviklet, kan ikke give et svar, der er 100 procent sikkert. Sandsynligheden for at få et korrekt testresultat er på lidt over 90 procent.

Læs også: Mundbind mod coronavirus

Hvem kan få en corona-antistof-test?

Som udgangspunkt kan alle få en corona-test.

Ifølge Thi Lisa Le er der dog nogle krav til dig, hvis du gerne vil testes:

 • Du skal være helt rask.
 • Du må ikke have været i kontakt med en corona-smittet inden for de seneste 14 dage.
 • Du må ikke have nogen symptomer på corona.

Testen er for alle og ikke kun særligt udsatte grupper.

Hvordan foregår en corona-antistof-test?

Testen foregår ved, at du bliver prikket i fingeren med en nål. Farmaceuten, der tager din test, vil tage en dråbe blod fra din finger. Antistofferne kan nemlig ses i blodet.

Du får svar fra testen efter cirka 10 minutter.

Hvis din test er positiv, så har du højst sandsynligt været smittet med coronavirus på et tidspunkt. Hvis din test er negativ, så har du sandsynligvis ikke været smittet endnu, og din krop har ikke dannet antistoffer.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du kan være blevet smittet for meget kort tid siden og derfor være i den såkaldte inkubationstid. Hvis man er i inkubationstid, er man lige blevet smittet, og derfor har man ikke udviklet hverken symptomer eller antistoffer endnu. Inkubationstiden for corona er cirka en uge, men kan være både længere og kortere.

Uanset svaret på din test, er det også vigtigt, at du husker at følge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne:

 • Host og nys i dit ærme.
 • Vask hænder eller sprit af ofte.
 • Hold afstand til andre mennesker.

Gode råd fra apoteket

For at beskytte dig mod corona-virus er det vigtigt at holde en god håndhygiejne, at holde afstand og at gå i isolation, hvis du er smittet

 • Eksempler på håndsprit
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Thi Lisa Le

  Sidst opdateret: 07.10.2020

  Annonce