Annonce

Corona gør influenzavaccine ekstra vigtig

Så har vi ramt influenzasæsonen. Særligt udsatte grupper, som for eksempel ældre og gravide, har igen i år mulighed for at blive vaccineret. På grund af corona er årets vaccine ekstra vigtig.

Man har i mange år tilbudt visse befolkningsgrupper at blive vaccineret mod influenza, fordi de kan risikere at få et hårdt og kompliceret forløb med sygdommen.

Men i år er influenzavaccinen endnu vigtigere, end den plejer at være. Et nyt studie peger nemlig på, at risikoen for at dø af coronavirus fordobles, hvis man er smittet med coronavirus og influenza samtidigt. Det skriver Jyllands-Posten.

Forklaringen kan muligvis være, at de to typer af virus kan påvirke immunforsvaret på forskellig vis. Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, siger til Jyllands-Posten:

- Der sker formentlig det, at influenza angriber nogle dele af immunforsvaret, og corona nogle andre. Eksempelvis er tab af lugte- og smagssans meget karakteristisk for corona, men ikke for influenza. Influenza kan dog i sig selv svække immunforsvaret, og det kan skabe en stor forværring af sygdomsforløbet, hvis vi bliver smittet med begge dele på én gang.

Læs også: Mundbind mod coronavirus

Vaccine til særligt udsatte grupper

For mange vil en influenza blot betyde et par sygedage i sengen. Men for nogle særligt udsatte grupper kan det være meget alvorligt at få influenza. Nogle kan blive alvorligt syge og få komplikationer, hvis de bliver ramt.

Derfor tilbyder man hvert år gratis influenzavaccination til særligt udsatte grupper. De grupper er:

  • Ældre mennesker over 65 år
  • Gravide kvinder i 2. eller 3. trimester
  • Personer med kroniske sygdomme
  • Svært overvægtige personer

I år tilbyder man også gratis vaccination til alle ansatte i pleje- og sundhedssektoren. Det skyldes, at de ansatte har deres daglige gang blandt personer, der er særligt udsatte for hårde influenza- og coronaforløb. Desuden tilbyder man ældre mennesker over 65 at blive vaccineret mod pneumokokker.

Læs også: Guide til god håndhygiejne

Kom godt igennem influenzasæsonen

Du kan blive vaccineret mod influenza fra den 1. oktober. Hvis du vil vaccineres, skal du kontakte din læge, dit apotek eller det sted, hvor du plejer at blive vaccineret. Her kan du bestille en tid.

Hvis du er ansat i sundheds- eller plejesektoren skal du forhøre dig om vaccinen på din arbejdsplads.

Når du bliver vaccineret mindsker du risikoen for at blive smittet med influenza. Samtidig mindskes risikoen for at blive alvorligt syg og dø af det, hvis du alligevel skulle blive smittet.

Som noget nyt tilbydes gratis pneumokokvaccination til ældre over 65 år. Pneumokokker er årsag til blandt andet meningitis og lungebetændelse. Du kan få både pneumokokvaccinen og influenzavaccinen ved samme lægebesøg.

Influenzasæsonen varer fra uge 40 i år til uge 20 næste år.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Jyllands-Postens artikel Nyt studie: Dødeligheden ved coronavirus fordobles, hvis man samtidig har influenza, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 28.09.2020

Annonce