Annonce

Corona: Nu tilbydes 4. stik til folk i risikogruppe

På grund af stigende smittetal og Omikron-varianten tilbyder myndighederne nu et fjerde stik til personer med nedsat immunforsvar, der er særligt udsatte for et alvorligt forløb med corona.

De fleste danskere har takket ja til tilbuddet om at blive vaccineret mod corona. Mange danskere har også benyttet sig af tilbuddet om revaccination, og nu kan en lille gruppe danskere så smøge ærmet op for at modtage en dosis coronavaccine for fjerde gang.

Læs også: Corona: Ny tabletbehandling til folk i risikogruppe

Hvem kan få det fjerde stik?

Der er tale om en lille gruppe danskere, som de tidligere doser ikke har haft god nok effekt på. Det er især personer med et nedsat immunforsvar, som tilbuddet om det fjerde stik omfatter. Konkret gælder tilbuddet:

  • Personer med visse typer af blod- eller knoglemarvssygdomme, fx kronisk lymfatisk leukæmi eller akut leukæmi.
  • Personer der er organtransplanterede.
  • Personer der er i dialyse.
  • Personer der har været i aktiv kemobehandling i 2021 og 2022.
  • Personer der har fået behandling med medicin, der nedsætter immunforsvaret.

Du kan læse den fulde liste over sygdomme og præparater, der er omfattet af tilbuddet her.

Læs også: Corona: Uvaccinerede bliver oftere kritisk syge

Høje smittetal og fremadstormende Omikron-variant

Ifølge Sundhedsstyrelsen er årsagen til tilbuddet om det fjerde stik, at vaccinens effekt på folk med et nedsat immunforsvar er dårlig eller endda ikke til stede. Dertil kommer, at der er meget høje smittetal lige nu, og at vaccinen ikke beskytter lige så godt mod Omikron-varianten, som dominerer i øjeblikket.

Hvis du er omfattet af tilbuddet, så kommer der - ligesom ved de andre stik - et brev i din e-boks. Du bliver tilbudt samme vaccinetype, som du har fået ved de andre stik, og der skal være gået mindst tre måneder, fra du fik dit tredje stik. Du kan blive vaccineret i et af vaccinationscentrene rundt om i landet, men visse steder er det også muligt at få vaccinen på apoteket eller hos din praktiserende læge.

Hvis du mener, at du er omfattet af tilbuddet, men ikke er blevet kontaktet i e-boks inden for de næste par uger, kan du prøve at kontakte den sygehusafdeling, du normalt er tilknyttet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 21.01.2022

Annonce