Annonce

Corona: Ny tabletbehandling til folk i risikogruppe

Er du blevet syg af corona, og er du i risiko for at få et alvorligt forløb, så kan du måske blive behandlet med en ny tabletbehandling. Behandlingen nedsætter risikoen for at blive alvorligt syg af corona.

En tabletbehandling, der består af fire piller, som skal tages to gange dagligt i fem dage, er det nyeste våben i kampen mod corona.

Lige nu tilbydes behandlingen til grupper, der har en særligt høj risiko for at blive alvorligt syg af corona. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan behandlingen nemlig nedsætte risikoen for indlæggelse og død med op til 30 procent.

Skal opfylde tre kriterier

For at kunne blive behandlet med den nye tabletkur, skal du opfylde de tre følgende kriterier:

  1. Du skal have en positiv PCR-test.

  2. Du skal have symptomer på corona, som har varet i højst fem dage. De mest almindelige symptomer er feber, tør hoste, tab af smags- eller lugtesans og vejrtrækningsbesvær.

  3. Du skal være i øget risiko for et svært coronaforløb. Det omfatter personer på 80 år eller ældre, personer mellem 65 og 79 år, der ikke er vaccinerede og personer mellem 18-64 år, der ikke er vaccinerede, og som er i risiko for at få et svært forløb med corona for eksempel folk med nedsat immunforsvar eller svær overvægt.

Opfylder du alle tre kriterier, skal du kontakte din læge. Det er din læge, som endeligt vurderer, om du er i målgruppen for behandlingen.

Vigtigt at starte behandling hurtigt

Hvis du tror, at du er i målgruppen, er det vigtigt, at du kontakter din læge, så snart du står med en positiv PCR-test i hånden. Behandlingen skal nemlig startes senest fem dage efter, at du har fået symptomer på corona. Kan du ikke komme igennem til din læge inden for fem dage (for eksempel på grund af weekend eller ferie), kan du kontakte vagtlægen.

Tabletbehandlingen gives over fem dage, og den virker ved at reducere virus’ evne til at dele sig og dermed også risikoen for at blive alvorligt syg.

Får du værre symptomer, selvom du tager tabletterne - for eksempel vejrtrækningsbesvær - er det vigtigt, at du kontakter lægen. Oplever du bivirkninger ved behandlingen, skal du indberette dem til Lægemiddelstyrelsen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Kilder: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 04.01.2022

Annonce