Snart bliver en lille gruppe danskere tilbudt et ekstra boosterstik, samtidig har Sundhedsministeriet løftet sløret for, at der er en ny coronapille på vej. Læs med her og få et overblik over den nuværende corona-situation.
Coronasmitten er let stigende i Danmark, hvor den nye og mere smitsomme omnikronvariant BA.5 nu udgør 59 procent af de positive tilfælde. Den nye variant har nemmere ved at smitte end tidligere varianter, men tyder det ikke på, at den giver et voldsommere sygdomsforløb. I et pressemøde fortalte statsminister Mette Frederiksen, at coronasmitten er kommet lidt tidligere i form af en mindre sommerbølge, og derfor er det nødvendigt at handle nu, for først og fremmest at beskytte de særligt sårbare og ældre.
Læs også: Ny corona-variant får smittetallet til at stige
For at mindske risikoen for alvorlig sygdom med corona vil nogle allerede i denne uge blive tilbudt et fjerde vaccine-stik. Målet med at vaccinere er ikke at undgå smitte, fordi vaccinerne ikke viser sig at bidrage meget til at undgå smitte med den dominerende variant. Vaccinerne skal i stedet bruges til at mindske risikoen for alvorlig sygdom.
Fra denne uge vil særligt sårbare og nogle ældre blive tilbudt boosterstikket. Fra den 15. september vil der blive tilbudt revaccinationer til beboere på plejehjem og de allerældste, og fra den 1. oktober bliver alle over 50 år tilbudt et boosterstik.
Sundhedsminister Magnus Heunicke fortalte på pressemødet, at der er en ny tabletbehandling mod corona på vej. Forventningen er, at tabletten Paxlovid fra Pfizer efter sommerferien er klar til at blive tilbudt til personer i risiko for at blive alvorligt syge af corona. - Vi får mulighed for at behandle dem i risiko for et alvorligt sygdomsforløb bedre fremover, sagde sundhedsministeren.
Han fortalte, at foreløbige forsøgsresultater af pillen viser en stærk effekt i behandling af corona. Myndighederne følger dokumentationen for effekt og sikkerhed tæt og vil udarbejde danske retningslinjer, når behandlingen er klar.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Dagens Medicin, ssi.dk
Sidst opdateret: 27.06.2022