Hjemmeboende personer med demens og deres pårørende led under nedlukningen af Danmark i foråret, hvor ensomhed og forværret helbred gav en forringet livskvalitet.
Da Danmark blev lukket ned i foråret, blev alle danskere ramt, og gruppen af demente borgere og deres pårørende mærkede i høj grad til konsekvenserne af at være mere hjemme.
Hos Alzheimerforeningen oplevede man 2-3 gange så mange henvendelser som normalt. Derfor har de undersøgt konsekvenserne ved nedlukningen nærmere.
Læs også: Coronavaccinen: Det store overblik
Det er lukningen af de kommunale dagcentre, aktivitetscentre og aflastningstilbud, der har haft størst betydning for de demensramte og deres pårørende.
- For mennesker med demenssygdom er det afgørende at holde sig igang og blive stimuleret fysisk og kognitivt. Og vi kan se, at nedlukningen har haft konsekvenser for helbredet. Der er også indikationer af, at sygdommen er blevet decideret forværret, siger Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen.
Ifølge Alzherimerforeningen er det derfor vigtigt, at den slags tilbud bliver holdt åbne fremover, lige så vel som at man stadig behandler kræftpatienter på trods af COVID-19.
Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes
Det at være pårørende til en person med demenssygdom har også en negativ effekt på den pårørendes helbred, viser talrige undersøgelser ifølge Nis Peter Nissen.
- Men under coronakrisen har det været endnu mere markant. En tredjedel af de pårørende har oplevet, at deres fysiske helbred er blevet værre hen over tre måneder, siger han.
Næsten halvdelen af de pårørende har samtidig oplevet, at deres mentale helbred er blevet værre eller meget værre.
- Vi kan se, at hvis du som pårørende har oplevet, at din kæres demenssygdom er blevet forværret, er der højere risiko for, at dit eget helbred også er forværret. Det er trist at se, siger Nis Peter Nissen.
Undersøgelsen fra Alzherimerforeningen blev offentliggjort i november 2020 og består af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1500 hjemmeboende personer med demenssygdom og deres pårørende.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Dagens Medicin og Alzheimerforeningen
Sidst opdateret: 07.12.2020