Annonce

Coronasymptomer?

Hvad gør jeg, og hvornår skal jeg ringe til lægen? Få svaret her.

De danske myndigheder har udstedt en række retningslinjer for, hvordan man som dansker bør håndtere conoravirus/covid-19 i tilfælde af symptomer.

- Fokus nu er på at begrænse smittespredning og prioritere behandling til dem, der har mest brug for det. Det betyder, at borgere med lette symptomer ikke længere skal opsøge læge for at blive testet, men i stedet skal blive derhjemme. Sådan lyder udmeldingen på coronasmitte.dk, myndighedernes officielle hjemmeside med råd og vejledning omkring coronavirussen.

Men hvilke symptomer kræver, at du kontakter lægen? Og hvilke kræver ikke kontakt med læge? Det kan du få svar på lige her.

Læs også: Hvad er coronavirus?

Kontakt ikke lægen

Du skal IKKE ringe til lægen ved symptomer som hoste, halssmerter, let feber eller forkølelse. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal du i en sådan situation holde afstand til dine nærmeste og undgå kontakt med andre udenfor hjemmet, så man minimerer smittespredningen. Du skal holde dig hjemme, indtil du er symptomfri.

Sundhedsmyndighederne tester ikke for milde symptomer, ligesom man heller ikke tester ved almindelige forkølelsesvirus, derfor er der ingen grund til at ringe til egen læge eller lægevagten.

Er du i tvivl, om du har symptomer på coronavirus, har akutberedskabet (1813) lavet en online coronavirus-test her, hvor du kan teste dig selv.

Læs også: Coronavirus: Sådan beskytter du dig selv og andre

Kontakt lægen

Du SKAL ringe til lægen, hvis du har besværet vejrtrækning, det vil sige problemer med at trække vejret. Hvis du oplever alvorlige symptomer, eller at symptomerne forværres.

Du skal også kontakte lægen, hvis du har symptomer på smitten og tilhører en af følgende risikogrupper:

  • Ældre, særligt ældre over 80 år
  • Personer med kronisk sygdom
  • Personer med hjertekarsygdom (gælder ikke velbehandlet forhøjet blodtryk)
  • Personer med kronisk lungesygdom (gælder ikke velbehandlet astma)
  • Personer med nedsat immunforsvar (medfødt eller på grund af immunhæmmende medicin eller sygdom, som hæmmer immunsystemet, fx AIDS)
  • Personer med diabetes type 1 og 2
  • Personer med kræft
  • Børn der lider af kronisk sygdom
  • Gravid (ud fra et forsigtighedsprincip)

Generelle råd

Hold øje med Sundhedsstyrelsens hjemmeside og myndighedernes hjemmeside om coronavirussen for opdaterede råd og vejledninger. Hvis der er behov for professionel vejledningen og hjælp, så ring til egen læge eller lægevagten. Her vil du få en vejledning til det videre forløb, herunder viden om du skal testes.

Når du har symptomer så husk, at du IKKE må møde op hos lægen eller på hospitalet, da du kan smitte andre. Ved svære symptomer skal du derimod starte med ringe til egen læge eller lægevagten.

Skal du til lægen?

Er du blevet syg på anden vis, og har du brug for at blive tilset af en læge? Så har Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) været igang med at implementere muligheden for videokonsultation for at mindske coronasmitten.

Tilbage i uge 12 2020 blev ordningen testet med videokonsultationer. Den nye funktion er nu blevet en del af almen praksis landet over, og den kan tilgås via den eksisterende app “Min Læge”, som du kan downloade som app til din telefon eller tablet.

Du kan læse mere om “Min Læge” her.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Coronasmitte.dk, Region Hovedstaden, Danske Regioner og Sundhedsdatastyrelsen

Sidst opdateret: 03.04.2020

Annonce