Annonce

Danske forskere undersøger nyt stof mod allergi

Et nyt studie viser lovende resultater angående et antistof til behandling af allergiske reaktioner. Stoffet er dog endnu ikke afprøvet på mennesker i praksis.

Der er mange mennesker, som lider af en form for allergi. Det kan blandt andet være pollen-, husdyrs- eller madallergi.

I et nyt studie har forskere fra Aarhus Universitet undersøgt, om det er muligt at stoppe en allergisk reaktion, før symptomerne mærkes.

Forskerne har fundet et antistof, der kaldes 026sdab, hvis virkning er blevet undersøgt på blodprøver fra personer med allergi overfor pollen og insektgift.

Læs også: Kæledyrs-allergi

Allergi er en overreaktion i kroppen

Allergi opstår, når kroppen har en overreaktion på stoffer, som normalt er uskadelige. Hvis man er græsallergiker, vil en nyslået græsplæne derfor udløse en masse stoffer inklusiv såkaldte histaminer.

Histaminerne er skyld i, at allergikere får symptomer som at næse og øjene klør og løber i vand. Når allergikere tager lægemidler med antihistaminer, stoppes den kæde af reaktioner, som histaminerne normalt sætter i gang, og derved mildnes symptomerne.

Læs også: Når næsen løber af allergi

Skal stoppe allergien før den starter

I det nye studie er formålet ikke blot at stoppe histaminerne fra at udløse de allergiske reaktioner, efter de er frigivet, men at sørge for at de slet ikke bliver udløst, så den allergiske reaktion ikke finder sted.

Forskerne undersøgte derfor antistoffet, som i første omgang er fundet hos lamaer, og opdagede, at niveauet af histaminer var reduceret med 30 procent efter 15 minutters behandling med antistoffet. Histaminerne blev reduceret yderligere jo længere forsøget varede.

Behandlingsmetoden er stadig i forsøgsfasen og skal gennemgå flere undersøgelser, før den bliver afprøvet på mennesker i praksis.

I tvivl om du selv har allergi? Sådan tester man

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har en allergi, er der forskellige måder at få det testet på. Det kan blandt andet være ved en hudpriktest hos lægen.

  • I disse tilfælde bruges priktesten: Man gør brug af en priktest, hvis der er mistanke om allergier såsom høfeber, nældefeber og husdyrsallergi. Typiske tegn på denne slags allergi er kløende og røde øjne, løbende næse, nys og hoste.

  • Sådan foregår priktesten: En priktest foregår ved, at der på baggrund af personens sygehistorie udvælges en række allergifremkaldende stoffer. Det kan for eksempel være pollen. Der dryppes en eller flere dråber med test-ekstrakt fra de stoffer, man ønsker at teste for. Hver dråbe gennemprikkes med en lille nål, og efter 10-15 minutter aflæses resultat alt efter, hvordan huden reagerer på stofferne.

Læs mere om allergitest her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Nature Communication, Science Alert og Netdoktors egne sider: Hvad er allergi, Antihistaminer og Allergiundersøgelse.

Sidst opdateret: 30.01.2018

Annonce