Danske teenagere er europamestre i druk

De danske 15-årige indtager igen førstepladsen i Europa, når det handler om alkoholindtag, viser en ny international rapport fra WHO.

Alkohol og teenagere er ikke en sund cocktail. Alligevel topper de danske teenagere listen over de unge i Europa, der drikker mest alkohol. Det viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Rapporten bygger på data fra 226.000 skoleelever fra 45 forskellige europæiske lande. De undersøgte er i alderen 11, 13 og 15 år, hvoraf de danske 15-årige altså udgør den gruppe, der drikker allermest alkohol i Europa.

Det er dog ikke første gang de danske teenagere indtager denne plads. Faktisk har Danmark været i toppen af denne liste i mange år, og det foruroliger forsker fra Statens Institut for Folkesundhed Mette Rasmussen, der også er projektleder for den danske del af studiet.

- Det er bekymrende, at danske elever fortsat har så kedelig alkoholadfærd. Vi ved, at et stort indtag af alkohol – og særligt meget alkohol på én gang – øger risikoen for blandt andet ulykker, vold og sex og stofindtag, som senere fortrydes, siger Mette Rasmussen.

Læs også: Hvad gør alkohol ved dit barns krop?

Gode relationer

Mens det står skidt til med det høje alkoholindtag, er der dog også positive resultater at finde i rapporten.

De danske unge topper nemlig også listen over unge i Europa, når det handler om at få støtte fra deres venner. Derudover er de 15-årige danskere også blandt dem i Europa, der har de bedste relationer til deres mor og far.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Syddansk Universitet

Sidst opdateret: 19.05.2020