Annonce

Det tredje vaccinestik: Hvem, hvornår og hvorfor?

Først én, så to og nu tre gange coronavaccine. Hvem skal have det tredje stik, hvornår skal de have det og hvorfor?

Knap havde ømheden i vores coronavaccinerede arme lagt sig, før snakken om et tredje “booster-stik” begyndte. I september gik Sundhedsstyrelsen så i gang med udrulningen af indsatsen, og mere end 100.000 mennesker har allerede modtaget den tredje dosis coronavaccine.

Men hvem skal have stikket hvornår? Og hvorfor er det ikke nok med de to doser, vi allerede har fået? Det får du overblikket over her.

Læs også: Corona: Nedsat smags- og lugtesans hænger ved

Hvornår får du tredje stik?

Udrulningen af revaccinationsindsatsen sker i flere faser, og på lang sigt er det meningen, at hele den danske befolkning skal have tilbuddet om det tredje stik.

Først blev de mest sårbare grupper tilbudt stikket. Det var blandt andet ældre mennesker, plejehjemsbeboere og personer med svært nedsat immunforsvar, men siden er flere grupper blevet tilbudt det tredje booster-stik.

Således hedder det sig nu, at er du over 18 år, så får du tilbudt det tredje stik 4,5 måned efter andet stik.

Læs også: Sådan kan dit immunforsvar svækkes

Faldende immunitet er årsag til tredje stik

Ifølge Sundhedsstyrelsen har vi rigtig godt styr på corona i Danmark. Få bliver alvorligt syge, og det kan vi takke vaccinerne for. Man ved dog, at effekten af vaccinen falder med tiden, og desuden at effekten påvirkes af en række faktorer som for eksempel alder og sygdom.

Den faldende effekt er altså årsag til, at man nu tilbyder et boost til immunforsvaret i form af det tredje vaccinestik.

Hvordan man får det tredje stik afhænger af, hvilken gruppe man tilhører. Hvis man bor på plejehjem er det udkørende vaccinatører, der giver stikket på plejehjemmet. Hvis man ikke bor på plejehjem, modtager man en invitation i e-boks, og så skal man selv booke en tid på vacciner.dk.

Du kan læse spørgsmål og svar om revaccinationsprogrammet og de forskellige befolkningsgrupper på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 30.12.2021

Annonce