En person med diabetes, der hopper på cyklen nogle gange om ugen, kan mindske risikoen for tidlig død med op til 32 procent. Det viser ny, dansk forskning.
Gode motionsvaner fylder meget i behandlingen af diabetes, men har man ikke tidligere været vant til at dyrke meget motion, så kan det være svært at komme i gang i fitnesscenteret. Derfor er man begyndt at undersøge effekten af forskellige former for hverdagsmotion.
I et studie fra Rigshospitalet, Trygfonden og Syddansk Universitet har forskere undersøgt, om almindelige cykelture har nogle af de samme gavnlige effekter, som eksempelvis fitness og løb. Og resultatet er klart. Cykler du en tur og får pulsen op et par gange om ugen, så kan det faktisk være med til at forebygge følgesygdomme og reducere risikoen for tidlig død markant.
Som diabetespatient kan man have en højere risiko for tidlig død for eksempel på grund af følgesygdomme som hjertekarsygdom, blodpropper og forhøjet blodtryk.
Læs også: Kaffe og te kan gavne personer med type 2-diabetes
Forskerne har fulgt 7500 personer med diabetes i op til 15 år. Der er ikke skelnet mellem diabetes 1 og 2. Man så på, om de personer, der cyklede i starten af undersøgelsen havde en lavere risiko for tidlig død sammenlignet med de personer, der ikke cyklede ved undersøgelsens start. Man kiggede derudover på deltagernes cykelvaner fem år efter studiets start.
Konklusionen lød, at dem, der cyklede ved studiets start, havde 20-25 procent mindre risiko for tidlig død sammenlignet med dem, som ikke cyklede. De personer, der begyndte at cykle i løbet af studieperioden reducerede risikoen for at dø tidligt med 32 procent og risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme med 47 procent.
Læs også: Få styr på din diabetesrisiko
Ifølge forskerne bag studiet er det en rigtig god nyhed, at cykelture har så positiv effekt. Det kan nemlig være svært for mange at komme i gang med at dyrke intens motion, hvis man ikke tidligere har været vant til det.
Cykling anses af forskerne for at være en mere skånsom motionsform, som lettere kan passes ind i hverdagen. For eksempel som transport til og fra arbejde, skole, institution og lignende. Som regel får man også pulsen lidt op af at cykle, og derfor kan det altså være et fint alternativ til konditionstræningen i fitnesscenteret.
I studiet er der kun undersøgt cykelvaner med “rugbrødsmotor”. Derfor er det ikke til at sige, om elcykling vil have samme gavnlige effekt.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Rigshospitalet
Sidst opdateret: 19.08.2021