Annonce

Diabetes: Kender du forskel på type 1 og 2?

Omkring 320.000 danskere lider af diabetes, også kaldet sukkersyge. Måske har du hørt udtrykkene gammelmands-sukkersyge, type 1 og type 2. Men har du styr på, hvad begreberne dækker over?

Fælles for alle typer af diabetes er, at man har problemer med at få sukker fra blodet ind i kroppens celler. Sukkeret kommer fra det kulhydrat, vi har spist, og det skal ind i cellerne, hvor det bliver lagret eller brugt som energi. Det sørger hormonet insulin normalt for, men ved diabetes fungerer insulin-systemet ikke, og det resulterer i for højt blodsukker. Ubehandlet diabetes kan give alvorlige følgevirkninger på især øjne, nyrer og nervesystemet og medvirke til forkalkning af blodårerne i hjertet og andre organer.

Type 1-diabetes

Hvem får det?

Omkring 10 procent af dem, der har diabetes, har type 1-diabetes. Sygdommen er arvelig og opstår oftest i de yngre år, men kan ses i alle aldre.

Hvorfor får man det?

Type 1-diabetes opstår, fordi bestemte celler i bugspytkirtlen bliver ødelagt, og derved stopper med at producere insulin. Man ved ikke præcis, hvorfor det sker, men immunforsvaret samt arvelige og miljømæssige faktorer er involveret.

Hvordan behandles det?

Type 1-diabetes er insulinkrævende, hvilket vil sige, at man skal have tilført insulin for at få sukkeret fra blodet over i cellerne. Type 1-diabetikere holder øje med deres blodsukker ved at lave regelmæssige blodsukkermålinger. Blodsukkeret kan også blive for lavt, hvis man som diabetesramt får en for stor dosis insulin i forhold til, hvor meget man har spist og motioneret. Får man ikke noget at spise eller drikke, som indeholder sukker, kan det føre til bevidstløshed og kramper.

Læs mere her: Type 1-diabetes

Type 2-diabetes

Hvem får det?

80 procent af de 320.000 danskere, der har diabetes, har type 2-diabetes. Denne type diabetes kaldes også gammelmands-sukkersyge, da det tidligere hovedsageligt var ældre, der fik sygdommen, men der er tendens til at stadigt yngre mennesker også rammes.

Hvorfor får man det?

Der er en vis grad af arvelighed, men sygdommen er også stærkt knyttet til overvægt og nedsat fysisk aktivitet. Derfor kalder man også type 2-diabetes en livsstilssygdom.

Ved type 2-diabetes er flere ting galt. Især musklerne og leveren har en nedsat følsomhed overfor insulin (også kaldet insulinresistens). Det medfører, at sukker ikke optages normalt. Bugspytkirtlen, som producerer insulin, forsøger i starten at kompensere ved at lave endnu mere insulin, men kan til sidst ikke følge med.

Hvordan behandles det?

Man skal følge en diabeteskost og motionere regelmæssigt. Der findes desuden medicin, som hjælper til at holde blodsukkeret stabilt.

Læs mere her: Type 2-diabetes

De sidste ti procent af alle personer med diabetes har andre typer, som du kan læse mere om her: Generelt om diabetes.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors artikler Generelt om diabetes og Lavt blodsukker ved diabetes.

Sidst opdateret: 22.02.2018

Annonce