Annonce

Diabetes: Stenalderkost kan mindske risiko for hjertekarsygdom

Lider man af diabetes, har man forhøjet risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Et nyt studie tyder dog på, at en kost uden raffineret sukker, korn og mejeriprodukter kan reducere denne risiko.

Stenalderkost er, som navnet antyder, en måde at spise på, som er inspireret af den måde vores forfædre i stenalderens jæger-samler-samfund gjorde det. Her var ingen forarbejdet mad, raffineret sukker, kornprodukter eller mejerivarer, og derfor er de varer bandlyst på en stenalderdiæt. Derimod skal man spise masser af kød, grøntsager, fisk og nødder.

Stenalderkostens fordele og ulemper har været et omdiskuteret emne de seneste år. Men nu tyder et nyt, svensk studie på, at stenalderkosten for en særlig gruppe mennesker har væsentlige fordele. For mennesker med type 2-diabetes kan denne type kost nemlig mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Studiet er fra Umeå Universitet i Sverige og er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift MDPI Nutrients.

Læs også: Spis som en stenaldermand

Sænker niveau af fedt i blodet

Diabetes kan medføre et forhøjet niveau af fedtstoffet triglycerid, som kan findes i blodet. Det forhøjede niveau af triglycerid øger risikoen for at udvikle forskellige hjertekarsygdomme.

I studiet har svenske forskere fulgt 27 personer med type 2-diabetes i 12 uger. I de 12 uger har forsøgspersonerne skullet spise stenalderkost. Derudover indgik også en kontrolgruppe på otte personer, der skulle spise som normalt, i studiet.

Da de 12 uger var gået, var resultaterne klare. Stenalderdiæten havde sænket deltagernes vægt markant, men også blodtrykket og niveauet af blodsukker og triglycerider var faldet, og dermed havde forsøgsdeltagerne mindsket risikoen for hjertekarsygdom.

Læs også: Hjertekarsygdomme

Lavere risiko hænger ikke sammen med vægttab

Deltagernes vægttab kan i sig selv give sundhedsfordele, men ifølge forskerne er det dog ikke selve vægttabet, der er udslagsgivende i forhold til at sænke niveauet af triglycerider og dermed også risikoen for hjertekarsygdom.

Resultaterne viste nemlig, at det ikke nødvendigvis var dem, der havde tabt sig mest, som også havde sænket niveauet af triglycerid mest. Derimod var faldet af triglycerid størst blandt dem, der havde holdt sig strengest til stenalderkosten - uanset hvor meget de havde tabt sig. Det faldende niveau af triglycerider var altså uafhængigt af vægttab.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Umeå Universitet og Netdoktors egne artikler om Stenalderkost og Triglycerid

Sidst opdateret: 17.08.2021

Annonce