Annonce

En skridttæller kan gøre dig mere aktiv

Vi bevæger os markant mere, hvis vi får feedback på vores aktivitet fra vores telefon eller armbåndsur. Det viser et nyt, stort studie.

En skridttæller i telefonen eller i armbåndsuret kan gøre underværker for din sundhed. Hvis du bruger sådan en, er du nemlig sandsynligvis markant mere fysisk aktiv, end hvis du ikke bruger den. Sådan lyder konklusionen i et nyt meta-studie, som en forskergruppe fra Rigshospitalet står bag.

Læs også: Lidt men godt: Fysisk aktivitet gør underværker for din sundhed

Aktivitetsmålere gjorde deltagere mere fysisk aktive

Forskerne har gennemgået 121 studier fra hele verden, og de har undersøgt, hvilken effekt det har på aktivitetsniveauet, hvis folk får feedback på deres aktivitet fra en aktivitetsmåler som for eksempel en skridttæller.

Gennemsnitligt gik de deltagere, der havde en aktivitetsmåler 1.235 flere skridt dagligt end de deltagere, der ikke havde en. Derudover dyrkede deltagerne med en aktivitetsmåler 49 minutters hård eller moderat motion mere om ugen sammenlignet med de deltagere, der ikke havde en aktivitetsmåler.

Læs også: En gåtur i arbejdstiden løfter humøret

1000 ekstra skridt om dagen giver sundheden et boost

Ifølge en af forskerne bag studiet er resultaterne overraskende entydige:

- Jeg er overrasket over, hvor stor en effekt disse aktivitetsmålere har. Resultaterne skal ses i lyset af, at al forskning på området viser, at det at øge for eksempel gangdistancen med 1.000 skridt mere om dagen vil have en betydelig effekt på såvel sygelighed og risiko for at dø, siger Jan Christensen, der er seniorforsker og forskningsleder på Afdeling for Ergo- og Fysioterapi på Rigshospitalet.

Fysisk aktivitet nedsætter risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme, type-2 diabetes og visse kræftformer. Derudover er der også studier, der peger på, at fysisk aktivitet kan lindre symptomerne på psykiske lidelser som angst og depression.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Rigshospitalet og Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 03.02.2022

Annonce