Annonce

EPO kan hjælpe på lidelser i hjernen

De fleste forbinder nok EPO med doping, men stoffet har visse positive effekter på hjernen. Blandt andet hjælper det på følgevirkninger af depression og bipolar lidelse.

Forskere fra Psykiatrisk Center København og Institut for Folkesundhedsvidenskab har samlet viden om EPO fra flere videnskabelige studier og gør status på stoffets effekt på flere lidelser i hjernen.

Hjælper på indlæring og hukommelse

Ved depression og bipolar lidelse kan man man blandt andet se nedsat hukommelse, koncentrationsevne og planlægningsevne. Det kan EPO modvirke ved at stimulere en mekanisme for indlæring og hukommelse. Ved scanning af hjernen kan man endda se, at et område kaldet hippocampus, som er essentielt for hukommelsen, bliver større ved behandling med EPO.

Beskytter hjernecellerne

EPO sætter desuden gang i en række reaktioner, som blandt andet forhindrer celledød i hjernen og beskytter mod celleskade og inflammation (betændelsestilstand). Stoffet har også vist positiv effekt på kognitionen hos personer med multipel sclerose og Parkinsons sygdom.

(Kognition: Erkendelse, tænkning, anvendelse af viden. Gyldendals Den Store Danske)

Sådan virker EPO

EPO er et hormon, som naturligt bliver dannet i kroppen. Det stimulerer dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven. De røde blodlegemer transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv, heriblandt musklerne. Jo flere røde blodlegemer vi har, desto mere ilt får musklerne tilbudt. Det gør, at musklerne kan arbejde hårdere og længere, og derfor kan EPO bruges som præstationsfremmende middel inden for udholdenhedssport.

Som lægemiddel bruges EPO til behandling af patienter med visse former for kræft og nyresygdomme, hvor der opstår blodmangel på grund af for lav naturlig produktion af EPO.

Fra Netdoktors artikler om EPO og EPO - Medicin eller doping?

Kilder: Ugeskrift for Læger, Gyldendals 'Den Store Danske' og Netdoktors faktaartikler om EPO og EPO - Medicin eller doping.

Sidst opdateret: 22.08.2017

Annonce