Annonce

Er det forkølelse eller høfeber?

En løbende næse er aldrig rar, men kan du skelne mellem, om det er en forkølelse eller høfeber, der er årsagen?

Det kan være svært at skelne mellem en forkølelse og overfølsomhedssygdommen høfeber, da symptomerne på høfeber kan minde om en solid forkølelse.

Høfeber kan forårsages af pollen, men også af husstøvmider, pelsdyr og skimmelsvampesporer. Derfor er høfeber ikke altid sæsonbetinget til forår og sommer, men kan ramme hele året rundt, alt efter hvad man er overfølsom overfor.

Høfeber kan i mange tilfælde behandles eller dæmpes, og det er derfor relevant at kunne skelne mellem en genstridig forkølelse, eller om der er mere i spil.

Læs også: Overfølsomhedssygdomme (allergi)

Sådan kender du forskel

De fleste af os kender de typiske symptomer på forkølelse: En løbende og tilstoppet næse, lejlighedsvis nysen og muligvis let feber.

Man skal overveje, om man i stedet er ramt af høfeber, hvis man udover en løbende næse har:

  • Røde, kløende og hævede øjne

  • Voldsomme nyseture

  • Ingen feber

  • Symptomer, der varer mere end to uger på bestemte tidspunkter af året eller ved kontakt med for eksempel pelsdyr eller husstøvmider. Forkølelse varer sjældent mere end en uge og giver konstante symptomer, hvor høfeber kan komme i anfald ved indånding af de stoffer, man ikke kan tåle.

Læs også: Høfeber

Allergitest

Hvis man er i tvivl om, man måske har høfeber, kan man få lavet en allergitest. Læs her om priktesten, som man kan få lavet, hvis der er mistanke om allergier såsom høfeber, nældefeber og husdyrsallergi.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne sider: Vagtlægen: Er det høfeber eller snue?, Når næsen løber af allergi eller høfeber og Forkølelse.

Sidst opdateret: 19.03.2018

Annonce