Kokosolie har vundet indpas i den danske madlavning og bliver blandt andet brugt til stegning og bagning. Men er kokosolie sundere end andre olier?
Man kan se kokosolie nævnt i madopskrifter, hvor den ofte udgør et alternativ til de gængse planteolier samt smør. Kokosolie indeholder samme mængde kalorier som andre typer planteolier såsom raps-, oliven- og solsikkeolie, men adskiller sig fra dem, når det kommer til typen af fedt. Kokosolie indeholder nemlig en langt højere andel af mættet fedt end de andre olier.
Netop mættet fedt har i flere studier vist sammenhæng med øget risiko for hjertekarsygdomme, vel at mærke hvis indtaget er for højt. Derfor lyder et af Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd på at spise mindre mættet fedt.
Læs mere om de officielle kostråd.
I disse år der dog en hel del videnskabelig diskussion af mættet fedts betydning. Resultater fra tidligere studier bliver analyseret på ny, og området granskes af både World Health Organisation og en videnskabelig arbejdsgruppe i England. En norsk gruppe har gennemgået nyere litteratur og konkluderet, at der fortsat mangler viden for at gå væk fra kostrådet om mættet fedt, og at der stadig er sundhedsgevinster ved at udskifte mættet fedt med især flerumættet fedt. Det fortæller Sisse Fagt, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet.
Læs mere her: Opbygning af fedt: Mættet og umættet
Kokosolie består ligesom andre olier af rent fedt, heraf 86,5 procent mættet fedt. Til sammenligning er der mellem 6 og 12 procent mættet fedt i de andre nævnte planteolier. Kokosolie slår sågar smør, som indeholder 53,5 procent mættet fedt.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet.
En fordel ved kokosolie skulle efter sigende være, at det er en meget stabil type fedtstof, som ikke danner skadelige transfedtsyrer ved opvarmning. Det holder da også stik, men ifølge et studie fra DTU Fødevareinstituttet, gælder det samme for andre typer af olier (eksempelvis oliven-, raps- og solsikkeolie) ved almindelig husholdningsbrug, hvor olien ikke varmes op til meget høje temperaturer eller over lang tid (som ved friturestegning).
Kokosolie byder derfor ikke på nogen særlige sundhedsfordele overfor andre planteolier, hverken når det kommer til stegning eller anden brug i madlavning.
Med den viden, man har i dag, skal man ikke forsøge helt at undgå mættet fedt. Det gælder om at begrænse indtaget, sådan at maks 10 procent af den energi, man indtager, kommer fra mættet fedt.
- Vi kan blive klogere på, om forskellige slags mættede fedtsyrer er lige skadelige - og det kan hænge sammen med hvilke fødevarer, vi får dem fra. Indtil da kan man vælge, hvor man vil have sine mættede fedtsyrer fra. Hvis man godt kan lide smagen af kokosolie, kan man bruge det ind imellem, bare man husker at begrænse indtaget af andre fødevarer med højt indhold af mættede fedtsyrer tilsvarende, siger Sisse Fagt og tilføjer: - Kokosolie er ikke noget vidundermiddel eller superfood ligesom andre fødevarer heller ikke er det.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: DTU Fødevareinstituttets rapport om effekten af stegetid og -temperatur på kvaliteten af spiseolier, DTU Fødevareinstituttets fødevaredat og Helsedirektoratet (Norge).
Sidst opdateret: 01.08.2017