Annonce

Et koldt gys er både for krop og sind

For nogle virker det som det glade vanvid med en tur i vandet på denne årstid. Men der er mening med galskaben. Vinterbadning kan nemlig være godt for både krop og humør.

Når vinterbaderens krop møder det kolde vand, frigiver hjernen forskellige signalstoffer, som har en positiv effekt på humøret. Det kan gøre vinterbadere helt ‘høje’ efter en kold dukkert.

Det pludselige temperaturskift får desuden blodkarrene til at trække sig sammen og sende blodet ind mod hjertet, væk fra fingre og tæer. Blodkarrene udvider sig igen, når man kommer op af vandet, og man mener, at det er sundt for dem med denne ‘motion'.

Det fremgår af et interview med en af Netdoktors eksperter, læge Teit Mantoni, som har forsket i kuldepåvirkning af mennesket. Du kan læse hele artiklen via linket nedenfor.

Et koldt gys er godt for de fleste

Vinterbadning har muligvis også forebyggende effekt mod luftvejsinfektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse. Et studie har vist 40 procent lavere forekomst af netop disse irriterende infektioner.

Sådan kommer du i gang

Over 31.000 vinterbadere er medlem af en af Danmarks talrige klubber. Så der er hjælp og råd at hente fra garvede vinterbadere, hvis du selv har mod på at blive ‘viking’. Et godt råd fra en garvet vinterbader til begyndere lyder:

- Der, hvor det går galt for de fleste begyndere, er, at de begynder at stå og dyppe fødderne, og så er slaget tabt. Så bliver det en frygtelig oplevelse. Når man først står der, så er det bare ’svup’ ud i vandet.

Sikker vinterbadning: Bad sammen med andre

Ud over at vinterbadning i klub giver mulighed for hyggeligt samvær før og efter dukkerten, gør det også vinterbadningen mere sikker, at den foregår sammen med andre. Den pludselige kulde kan resultere i midlertidigt nedsat blodtilførsel til hjernen, hvilket kan føre til besvimelse, så det er en god idé at tage sine kolde gys i nærheden af andre.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Vinterbader.com


Grafikken er venligst udlånt og produceret af Katoni. Grafikken er venligst udlånt og produceret af Katoni

Sidst opdateret: 23.11.2016

Annonce