Annonce

Flåter er farligere end hidtil antaget


Et flåtbid udgør i sig selv ingen fare for os mennesker, men det gør til gengæld de mange sygdomme, som flåterne er bærere af. Et fransk forskningsprojekt har undersøgt, hvor udbredte sygdommene er!

Flåter er farligere end hidtil antaget

Et nyt forskningsprojekt har netop afsløret, at næsten 45 procent af alle undersøgte skovflåter i de norske skove er bærere af to eller flere sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som kan føre til sygdom hos mennesker.

Læs også: Hvordan fjerner man en skovflåt?

Professor i medicinsk etnomologi, Thomas Jaenson, forklarer, at skovflåterne i Norge og Sverige med al sandsynlighed er bærere af over 20 arter virus, bakterier og encellede organismer, der udgør en stor fare for mennesker – især hvis man har nedsat immunforsvar.

– Denne forskningen viser at man ikke bør ta så lett på flåttbitt, og at man må forstå at det kan være farlig, siger Jaenson, som advarer mod flåternes farlige sygdomskombinationer.

En Borrelia-infektion, som ofte ses hos skovflåter, bliver for eksempel værre, hvis patienten også er smittet af andre bakterier fra skovflåten.

Brevkasse: Har jeg fået borrelia af bid fra skovflåt?

Borrelia – det første faresignal

Det første, man lægger mærke til, når man er blevet bidt af en skovflåt, er ofte selve skovflåten og lidt rødme af huden omkring flåten.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at man er blevet smittet med Borrelia eller andre farlige bakterier. Rødme omkring bidstedet skyldes nemlig almindelig irritation fra flåten.

Oplever du derimod, at den røde plet vokser sig større og danner et blegt område i midten (erythema migrans), bør du være på vagt. Den røde plet kommer typisk 1-4 uger efter biddet.

Erythema migrans kan i sjældnere tilfælde også vise sig andre steder på kroppen end lige der, hvor skovflåten bed, og nogle kan få mange af disse røde pletter.

Sammen med erythema migrans er der desuden mange, der oplever symptomer på Borrelia, som minder om influenza, fx træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Har du mistanke om, at du er smittet med Borrelia, bør du altid opsøge din praktiserende læge.

FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Kilde: Forskning.no

Sidst opdateret: 26.04.2016

Annonce