Forskere fra DTU har fundet en metode til at bekæmpe visse antibiotikaresistente bakterier, der kan give blærebetændelse.
Hvis sygdomsfremkaldende bakterier har udviklet multiresistens, vil det sige, at de kan modstå mange typer af antibiotika. Så kan en infektionen være nærmest umulig at behandle.
Forskere fra DTU har fundet frem til at bekæmpe en bestemt undertype af bakterien E. coli, der kan forårsage urinvejsinfektioner. Det har de ved at kombinere to almindeligt kendte typer antibiotika. Kombinationen af de to antibiotika kan gøre den ellers multiresistente bakterie påvirkelig overfor behandling igen.
Læs mere om urinvejsinfektion
Den nye forskning er en god nyhed for mange. WHO vurderer nemlig at 50 procent af alle kvinder verden over har haft blærebetændelse.
Det er en bestemt mutation i bakterien E. Coli (ESBL), der har gjort bakterien resistent. Den mutation har været meget udbredt og er derfor et globalt problem. Derfor er det også et stort skridt, at der er blevet fundet en mulig måde at bekæmpe denne bakteries resistens. Det betyder nemlig at vi måske kan se frem til en behandling mod typer at blærebetændelse, der i øjeblikket ikke kan kureres med antibiotika.
Forskerne har testet behandlingen i laboratorium og på mus, hvor det virker. Og det er en simpel måde at behandle på, fordi begge typer antibiotika, mecillinam og cefotaxim, allerede findes som godkendte midler på markedet. Derfor skal der ikke først ske en lang process, hvor en ny type antibiotika skal godkendes, før behandlingen kan træde i kraft.
Antibiotikakuren er dog ikke testet på mennesker endnu. Desuden er det også kun en type af multiresistente bakterier forskerne har fundet en behandling til, selvom det er en udbredt type. Men denne forskning med kombinationer af antibiotika åbner op for en metode til at begynde at undersøge andre typer af resistente bakterier, og forhåbentlig komme flere af dem til livs.
Læs mere om resistens og antibiotika
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: DTUnyheder, WHO og netdoktors egen artikel om antibiotika
Sidst opdateret: 27.02.2019