Annonce

Forskere har muligvis fundet årsag til PCOS

PCOS er en hormonforstyrrelse hos kvinder, hvor man får flere cyster på æggestokkene. Forskere mener nu, at de har fundet årsagen.

PCOS står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom og ses hos omkring 5-10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Hvis man har sygdommen, vil man på en ultralydsscanning typisk se mere end 12 cyster eller blærer på en eller begge æggestokke.

Man er i tvivl om, hvad årsagen til sygdommen er, men nu mener et hold af forskere fra University of Lille i Frankrig, at de har fundet årsagen. PCOS løber ofte i familien, og det viser sig faktisk i studiet, at sygdommen muligvis opstår, før kvinden overhovedet er født.

Læs også: PCO, PCOS - og graviditet

PCOS kan komme fra moren

Studiet tyder på, at PCOS udvikles, når et specielt hormon, som produceres i æggestokkene, interagerer med neuroner fra morens hjerne. Dette kan forstyrre enzymerne i moderkagen og være skyld i, at fosteret får PCOS-symptomer.

For at nå frem til deres resultater undersøgte forskerne blandt andet fire grupper gravide kvinder med og uden PCOS. Her observerede de deres niveauer af det særlige hormon for at udpege hormonets påvirkning på pigebørnene.

Risici og symptomer

Hvis du ikke har hørt om kvindesygdommen PCOS før, så kan du her læse lidt mere, om de risici sygdommen medfører, og hvilke symptomer man skal holde øje med.

Kvinder, der har PCOS, kan have svære ved at blive gravide end normalt og kan have en arvelig tendens til for meget insulin i blodet, også kaldet insulinresistens. Man har altså en væsentlig større risiko for at udvikle sukkersyge.

Brevkassen: Har jeg PCOS?

Der er forskellige symptomer på PCOS. Det er sjældent, at en kvinde har alle symptomer, men hun kan ofte opleve flere af disse:

  • Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
  • Problemer med at blive gravid
  • Tendens til uren hud
  • Omkring halvdelen af kvinder med PCOS oplever overvægt
  • Øget hårvækst af en mandlig art for eksempel i ansigtet, på brystet, omkring navlen samt på arme og ben.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyehdsbrev


Kilder: Nature Medicin og Netdoktors egen side: PCOS - Poly Cystisk Ovarie Syndrom.

Sidst opdateret: 16.05.2018

Annonce