Annonce

Forskning: Du bliver mere lykkelig af at købe tid

Har du fået ekstra penge på hånden, og overvejer du, hvad du skal bruge pengene på? Måske frister det med et nyt fjernsyn eller en varm ferie, men du burde overveje at bruge dem på at “købe mere tid”. Det bliver du i hvert fald lykkeligere af, viser forskning.

Betaler du dig fra nogle af de kedelige, huslige pligter som rengøring og vinduespudsning, eller får du leveret dine dagligvarer til døren? Hvis ikke, så skal du måske til at gøre det, i hvert fald hvis du gerne vil være mere lykkelig. En undersøgelse fra University of British Columbia viser nemlig, at du bliver mere lykkelig, hvis du bruger dine penge på ydelser, der kan frigive mere tid i hverdagen.

I studiet har forskerne undersøgt, hvad du skal bruge dine penge på for at føle dig mere lykkelig. De kom frem til, at dem, der “køber mere tid”, føler sig mere lykkelige end dem, der ikke gør. At købe mere tid betyder, at du prioriterer at bruge dine penge på tidsbesparende ydelser. På den måde frigives tid i hverdagen, som du i stedet kan bruge på noget, som du virkelig har lyst til.

Hjælp til huslige pligter gør dig lykkeligere

I studiet indgik omkring 6.000 personer fra Danmark, Holland, Canada og USA. De skulle svare på, hvor lykkelige de følte sig på en skala fra nul til ti. De personer, der jævnligt brugte penge på tidsbesparende ydelser, lå gennemsnitligt på 7,5 på lykkeskalaen. Derimod lå de deltagere, der ikke købte mere tid på 6,5. Undersøgelsen viser altså, at de personer, der prioriterer deres penge på at få mere tid frigivet i hverdagen, vurderer sig selv som mere lykkelige end folk, der ikke gør.

Forskerne har inddraget deltagernes økonomiske situationer i undersøgelsen og har korrigeret undersøgelserne ud fra deltagernes rådighedsbeløb. De kom herefter frem til, at selvom rengøring og andre huslige pligter er en vigtig faktor for vores lykkefølelse, er det relativt få, der bruger penge på dette. Det var nemlig kun 28,2 procent af deltagerne, der købte mere tid i hverdagen.

Danskere bliver mest lykkelige

Særligt os danskere kan have godt gavn at at købe mere tid. Ud af de fire lande var det deltagerne fra Danmark, der fik den største lykkefølelse af at købe mere tid. Det var dog kun en marginal forskel, så den kan ikke vurderes som videnskabelig signifikant.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: idenyt.dk, pnas.org

Sidst opdateret: 22.02.2023

Annonce