Annonce

Fuldkorn mindsker risikoen for kræft i bugspytkirtlen

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn, og nu har en ny undersøgelse påvist endnu en. Jo mere fuldkorn du spiser, des lavere er risikoen nemlig for at udvikle kræft i bugspytkirtlen.

Når du står i supermarkedet og skal handle til dine næste måltider, så er det en god idé at fylde kurven op med havregryn, rugbrød og fuldkornspasta. Fuldkorn er nemlig rigtig godt for dit helbred, for det kan forebygge en lang række kroniske sygdomme, for eksempel diabetes og hjertekarsygdom.

Men i en ny undersøgelse lyder konklusionen, at fuldkorn faktisk også sænker risikoen for bugspytkirtelkræft. Det er en god nyhed, for bugspytkirtelkræft er en af de kræftformer, der har den højeste dødelighed.

Det er Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen. Knap 56.000 danskere i aldersgruppen 50-64 år deltog i undersøgelsen. Undersøgelsen er den største af sin art til dato, men Kræftens Bekæmpelse understreger, at der stadig er behov for flere undersøgelser, før bugspytkirtelkræft officielt kan føjes til listen over sygdomme, der kan forebygges af fuldkorn.

Læs også: Hver anden dansker får ikke nok fuldkorn

Fuldkorn forebygger flere sygdomme

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det veldokumenteret, at fuldkorn forebygger en række af alvorlige sygdomme. Der gælder blandt andet:

  • Hjertekarsygdomme som for eksempel åreforkalkning og blodpropper.
  • Type-2-diabetes
  • Visse kræftformer som eksempelvis tarmkræft.

Fuldkorn er hele kerner, der for eksempel er malet til mel. Modsat konventionelle produkter, hvor kimen og skallen fra kornet sies fra, så indeholder fuldkornsprodukter alle næringsstofferne fra disse dele. Og netop de vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som findes der, er vigtige for at forebygge sygdomme.

Læs også: Studie: Unge mænd er fuldkornsmestre

Derfor er det godt at spise efter Fødevarestyrelsens anbefalinger om 75 gram fuldkorn om dagen. Spiser du en portion havregryn til morgenmad og et par skiver rugbrød til frokost, er du allerede godt på vej.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse

Sidst opdateret: 29.11.2021

Annonce