Annonce

Fup eller fakta om træning

Er man i dårlig form, hvis man sveder meget under træning? Og er det mælkesyre, der giver ømme ben dagen efter træning?

Videnskab.dk har taget tre myter om træning op og undersøger, om der er hold i dem. Her kan du læse et kort resumé af, hvad der er fup, og hvad der er fakta.

1. “Sved er tegn på dårlig form”

Fup. Når du træner regelmæssigt, tilpasser kroppen sig lidt efter lidt det, man udsætter den for. En af tilpasningerne er, at kroppen bliver bedre til at køle sig selv ned - og det gør den ved at svede. Derfor er det ikke et tegn på, at du er i dårlig form, når sveden pibler ned ad panden under træningen.

Men bliver du forpustet og begynder at svede af at bære indkøbsposerne hjem eller gå op af trapper, kan det dog godt betyde, at du er i dårlig form.

Læs mere her: Det gør konditionstræning ved din krop

2. “Benene er ømme på grund af mælkesyre.”

Fup. Mælkesyre dannes i musklerne, når kroppen ikke kan nå at skaffe ilt nok til de arbejdende muskler. Men mælkesyren bliver hurtigt transporteret væk igen, og det er derfor ikke den, der gør benene ømme dagen efter træning.

Ømheden skyldes mikroskopiske overrivninger, der sker inde i muskelfibrene. Overrivningerne vokser sammen igen og gør musklen stærkere, end den var før.

Læs mere her: Det gør styrketræning ved din krop

3. “Det er lettere at træne dig op igen, hvis du har været i god form”

Fakta - med forbehold. Som nævnt tilpasser kroppen sig de krav, man stiller til den. Når man for eksempel konditionstræner, danner man flere små blodkar i musklerne, man får højere iltoptagelse og et mere elastisk hjerte, som kan pumpe mere blod pr. slag. Disse tilpasninger er længe om at gå i sig selv igen og vil derfor stadig være der, når man tager træningen op igen efter en pause.

Forbeholdet er, at der også er en stor psykisk komponent i at træne sig hurtigt op efter en pause. Personer, som tidligere har været i god form, er vant til at presse sig selv. De kan derfor udholde en højere intensitet i træningen, og for dem går det hurtigere fremad med at komme i god form igen.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Videnskab.dk

Sidst opdateret: 06.12.2016

Annonce