Annonce

Glutenfri kost kan være skadelig

En glutenfri kost kan måske gøre mere skade end gavn. Det viser et nyt studie, som har målt niveauet af giftstoffer hos personer på glutenfri kost.

Problemet kommer ikke på grund af, at man udelader gluten fra kosten, men fordi mange ofte erstatter dette med rismel.

Ris optager nemlig stofferne arsen og kviksølv fra jorden, og de havner i kroppen. Det fremgår af et studie udgivet i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology. I studiet målte forskere niveauet af skadelige stoffer i urinen hos personer på glutenfri kost samt hos personer, som spiste gluten. Blandt dem på glutenfri kost, fandt forskerne dobbelt så højt et niveau af arsen samt højere niveau af kviksølv.

Kviksølv kan skade hjernen, og arsen er mistænkt for at føre til kræft i lunger, blære og hud.

Indholdet af arsen i ris har tidligere fået Sundhedsstyrelsen til at anbefale, at småbørn ikke får riskiks og rismælk, og at forældre sørger for, at deres småbørn ikke spiser produkter med ris (eksempelvis grød) hver dag.

Hvad er glutenintolerance?

Under én procent af befolkningen lider af glutenintolerance, hvilket vil sige, at deres krop reagerer på proteinet gluten, som findes i kornsorter som hvede, rug og byg. Gluten aktiverer immunforsvaret og starter en betændelsesreaktion i tyndtarmens slimhinde. Dermed fungerer tarmen dårligere, og næringsstoffer som vitaminer og mineraler bliver ikke optaget, som de skal. Diagnosen kan stilles ved hjælp af blodprøve og kikkertundersøgelse af maven, og behandlingen består af glutenfri kost.

Læs mere her: Glutenintolerance

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Epidemiology og Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 21.02.2017

Annonce