Svampesæsonen er begyndt, og det giver flere opkald til Giftlinjen fra bekymrede samlere. Vil du undgå at få en giftig svamp med hjem i kurven, så læs med her, hvor du får gode råd til din svampejagt.
Et varmt forår og en våd sommer har givet optimale betingelser for svampenes vækst. Derfor er svampesæsonen kommet meget tidligt i år, hvor svampejægere allerede er i gang. Men hvert år er der mange bekymrede samlere, der ringer til Giftlinjen med frygten for, at deres symptomer skyldes en giftig svamp.
Derfor har Fødevarestyrelsen en række gode råd til dig, der gerne vil ud og samle dine egne svampe, så du mindsker risikoen for at få en giftig svamp med hjem. Nogle svampe er nemlig så giftige, at de kan være dødelige, hvis vi spiser dem.
Derudover er det en god idé at tage et billede af svampene, inden du tilbereder dem. Hvis du senere får symptomer på forgiftning, kan du få hjælp hos Giftlinjen til at identificere svampen.
At samle svampe og genkende spiselige svampe kan være svært, særligt på grund af de såkaldte dobbeltgænger-svampe. Det er to svampe, der ligner hinanden så meget, at kun få kendetegn skiller dem fra hinanden. Den ene svamp er en spisesvamp, men den anden er en giftig svamp. For eksempel kan den populære champignon let forveksles med den giftige snehvid fluesvamp og den dødeligt giftige stenmorkel ligner den spiselige morkel til forveksling. Derfor er det vigtigt, at du er 100 procent sikker på, at de svampe, du samler, er anerkendte spisesvampe.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her
Kilde: Fødevarestyrelsen
Sidst opdateret: 12.09.2023