Annonce

Gode råd om fødevarehygiejne på ferien

Hvert år kommer mange danskere hjem fra ferie med ondt i maven på grund af dårlig fødevarehygiejne på feriedestinationen. Her får du tips til, hvordan du mindsker risikoen for maveonde på ferien.

Når vi drager afsted mod varmere himmelstrøg for at komme på ferie, sker det som regel i håbet om at få gode oplevelser og nye minder med hjem. Dette glansbillede kan dog lynhurtigt spoleres af et forkert tilberedt måltid mad.

Får man for eksempel spist snavsede grøntsager, råt kød eller drukket af vandhanen i et land med tvivlsom vandkvalitet, bliver drømmen om sol, strand og vand sandsynligvis erstattet af en virkelighed med masser af toiletbesøg, mavekramper og kvalme.

Der er dog heldigvis visse forholdsregler, man kan tage, hvis man ønsker at se andet end fire badeværelsesvægge på ferien. Fødevarestyrelsen har netop udgivet en håndfuld gode råd til, hvordan du mindsker risikoen for maveonde, når du er på ferie i udlandet.

Læs også: Madforgiftning: Hvad skyldes det?

Kog det, skræl det eller drop det

Fødevarestyrelsens gode råd centreres om mantraet: Kog det, skræl det eller drop det. Selvom rådene ikke garanterer en sund mave, så kan de være gode at have med i kufferten alligevel.

1. Varm mad skal være rygende varm - ikke lunken Bakterier og virus dør ved høj varme, så derfor kan du roligt spise mad, der er varmet ordentligt igennem.

Vær opmærksom på, om maden er rygende varm og ikke blot lunken, når den serveres. Det kan ofte blive aktuelt ved primitive gadekøkkener.

Læs også: Gode råd mod maveinfluenza

2. Skræl frugten selv

Varme, eksotiske lande byder på et frugt-udvalg, som vi kun kan drømme os til i Norden. Men ligegyldigt hvor frisk og indbydende frugten ser ud, så kan frugten være vandet eller skyllet med beskidt vand - og så er det altså et paradis for sygdomsfremkaldende bakterier.

Derfor! Hvis du selv har mulighed for at skrælle frugten, kan du godt spise den. Har du ikke selv mulighed for at skrælle frugten, så er det en bedre idé at droppe den.

3. Pas på salat og rå grøntsager

Et maveonde på ferien kan også være forårsaget af, at man har spist frisk grønt og salat. Ligesom med frugten kan salat og grøntsager nemlig være skyllet i beskidt vand - og det giver som bekendt ondt i maven.

Derfor skal du passe på med at spise salat og rå grøntsager, hvis du er i lande, der har lavere vandkvalitet og hygiejnestandarder end i Danmark.

Læs også: Gode råd til luft i maven

4. Vask hænder eller brug håndsprit

Vi er efterhånden blevet vant til håndvask og håndsprit som led i bekæmpelsen af covid-19, men god håndhygiejne er også vigtigt, når det kommer til fødevarehygiejne. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vasker hænder ofte på rejsen, og at man bruger håndsprit de steder, hvor vandet er beskidt eller utilgængeligt.

Fødevarestyrelsen anbefaler desuden, at man undlader at spise rå fødevarer som for eksempel rå fisk, rå skaldyr og rå æg, at man undgår vand fra hanen i lande med dårlig vandkvalitet, og i stedet vælger drikkevarer af kogt vand eller vand på flaske og at man undgår mayonnaise-holdige salater og is, der ikke er emballeret fra producenten.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Fødevarestyrelsen

Sidst opdateret: 22.07.2021

Annonce