Annonce

Mæslinger: Gratis MFR-vaccine til voksne

Fra den 1. april 2018 kan danskere over 18 år blive vaccineret gratis mod mæslinger hos lægen eller på vaccinationsklinikker.

Mæslinger skyldes et virus, som blandt andet kan medføre lungebetændelse, hjernebetændelse og i yderste konsekvens være dødelig.

Et nyt tilbud fra Sundhedsstyrelsen giver nu danskere over 18 år, der ikke allerede er vaccineret eller har haft mæslinger, mulighed for at blive gratis vaccineret mod virussygdommen.

Mæslingevaccinen bliver givet som en MFR-vaccination, der udover at beskytte mod mæslinger også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Ønsker man at benytte sig af tilbuddet, kan man blive vaccineret hos sin egen praktiserende læge eller på landets vaccinationsklinikker.

Læs mere om MFR-vaccine

WHO: Flere får mæslinger

Ifølge Statens Serum Institut opnåede Danmark i september 2017 status som havende elimineret mæslinger. Det betyder, at sygdommen ikke kan cirkulere længerevarende herhjemme, og at et udbrud hurtigt kan kontrolleres. Smitte kan dog alligevel fortsat forekomme, hvorfor det stadig er vigtigt at vaccinere mod sygdommen.

Tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO viser nemlig, at antallet af mæslingeudbrud er steget markant i Europa fra 2016 til 2017.

I 2017 blev 21.315 personer ramt af mæslinger i Europa, mens der i 2016 blot blev registreret 5.273 tilfælde.

Se om du er vaccineret

MFR-vaccinen er i dag en del af børnevaccineprogrammet. Vaccinen gives af to omgange, når barnet er henholdsvis 15 måneder og fire år gammelt og holder resten af livet.

Er du i tvivl, om du er vaccineret, kan du på Det fælles medicinkort se de vacciner, du har fået. Registreringen af vaccinen startede dog først i 1997, så er du vaccineret tidligere end det, vil vaccinen ikke være registreret digitalt.

Før 1997 kan vaccinen være registreret på et vaccinationskort i papirform.

Er man ikke vaccineret, men har tidligere haft mæslinger, er man også beskyttet mod sygdommen.

Gravide og mæslinger

Hos gravide, som er vaccineret mod mæslinger, er det ufødte barn beskyttet gennem moderen. Er man gravid og ikke vaccineret mod mæslinger, er der desværre ikke mulighed for blive vaccineret under graviditeten.

Symptomer på mæslinger

Symptomerne på mæslinger inkluderer blandt andet feber, hoste og lysfølsomhed.

Læs mere om symptomer på mæslinger her

Opdatering: De seneste tal fra WHO den 20. august 2018 viser, at der er 41.000 mennesker i Europa, der er blevet smittet med mæslinger i de første 6 måneder af 2018. Frankrig, Georgien, Grækenland, Italien, Rusland, Seribien og Ukraine har haft flest tilfælde. I Danmark har vi haft 3 tilfælde af mæslinger.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Børnevaccinationsprogrammet, Netdoktors artikel om mæslinger, Afdelingen for infektionsepidemiologi, Statens Serum Instituts tema om mæslinger.

Sidst opdateret: 03.04.2018

Annonce