Annonce

Gymnasieelevers sundhed er stadig for dårlig

Danske gymnasieelever sover for lidt og drikker og ryger stadig for meget. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Binge-watching af serier på Netflix til langt ud på natten, festlige weekender med et stort alkoholindtag og smug-rygning mellem timerne. Danmarks gymnasieelevers sundhed er fortsat placeret i den dårlige ende af skalaen. Det viser nye tal fra en landsdækkende undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed.

Rapporten, der udkom den 11. december 2019, bærer navnet UNG19 og gør status på de danske gymnasieelevers sundhed. Den bygger på spørgeskemabesvarelser fra 29.122 gymnasieelever fra 88 af landets gymnasier.

Undersøgelsen har til formål at gøre status på, hvordan gymnasieelevers sundhed og trivsel ser ud i dag, forklarer undersøgelsens projektleder Veronica Pisinger:

- Rapporten tegner et øjebliksbillede af danske gymnasieelever som overordnet ser positivt ud, hvad angår både helbred og trivsel. Men selvom en stor del af de unge har det godt, er der også et stort mindretal, der sover for lidt, har et højt alkoholindtag og ryger for meget, og dette er i særdeleshed bekymrende, fortæller undersøgelsens projektleder Veronica Pisinger til Netdoktor.

Læs også: Unge og alkohol

Ifølge hende fordrer resultaterne både politisk handling, men også forældrene har et vigtigt ansvar i, at udviklingen går den rigtige vej:

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at de unge fortsat ser deres forældre som rollemodeller. Den enkelte har stadig lyst til at leve op til forældrenes forventninger. Derfor bør forældre indgå i dialog og aftale med den enkelte omkring eksempelvis alkoholindtag og rygning, siger Veronica Pisinger.

De tre syndere

I rapporten er det søvnmangel, for højt alkoholindtag og fortsat meget rygning, der er de tre syndere, der indikerer, at de danske gymnasieelevers sundhed stadig er for dårlig.

For lidt søvn

Kæresteproblemer, binge-watching og afleveringer, der bliver skrevet i døgnets sene timer. Der kan være mange forskellige årsager til, hvorfor de danske gymnasieelever sover for lidt. Men mens man kun kan gisne om, hvad der er årsagen til de unges dårlige sovevaner, klarlægger rapporten, at der faktisk er tale om et landsdækkende sundhedsproblem. UNG19-rapporten viser nemlig, at mere end hver tredje gymnasieelev ikke får nok søvn og af samme grund ikke føler sig udhvilet.

Læs også: Gode råd til forældre om unge og stoffer

Forhøjet alkoholindtag

Fester og alkohol er en integreret del af den danske gymnasiekultur i dag, og den nye undersøgelse viser da også, at denne del er begyndt at fylde meget hos gymnasieeleverne landet over. Hver femte gymnasieelev drikker i dag mere end, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Sundhedsstyrelsen inddeler indtaget af alkohol i høj- og lavrisikogrænser. Hvoraf højrisikogrænsen er på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd, mens lavrisikogrænsen er på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under lavrisikogrænsen.

For meget rygning

Ifølge Kræftens Bekæmpelse koster en pakke cigaretter i dag i gennemsnit 40 kroner, men selvom det kan være en dyr fornøjelse for studenter-pungen, viser den nye rapport, at hver tiende gymnasieelev ryger dagligt. Men det er ikke kun cigaretter, de unge ryger. 13 procent af de mandlige gymnasieelever har røget hash mindst 20 gange i løbet af deres liv, mens det samme gælder for fire procent af de kvindelige gymnasieelever.

De unges kostmønstre og generelle trivsel, herunder selvbillede og psykiske lidelser såsom stress, er også blevet undersøgt i rapporten, som du kan læse her.

Kilder: Statens Institut for Folkesundheds artikel “Stor undersøgelse kortlægger gymnasieelevers sundhed og trivsel“ og Netdoktors artikel “Hvor meget - eller for meget?

Sidst opdateret: 12.12.2019

Annonce