Annonce

Hårdt fysisk arbejde øger risiko for demens

Mænd, der har et fysisk hårdt job, har en større risiko for at udvikle demens, end mænd, der har jobs, hvor de sidder stille. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

En dansk forskergruppe har for første gang formået at koble hårdt fysisk arbejde sammen med risikoen for demens hos mænd, og resultatet er soleklart. For mænd, der har et hårdt fysisk arbejde, er risikoen for at udvikle demens 55 procent højere end for mænd, der har et stillesiddende arbejde.

Studiet har brugt data fra et større forskningsprojekt fra 1970’erne, Copenhagen Male Study, hvor over 4000 mænd indgav oplysninger om, hvilken type arbejde de udførte til hverdag. Derudover har studiet brugt data fra 14 større københavnske virksomheder.

Læs også: Fokus på demens: 5 ofte stillede spørgsmål

Går imod populær opfattelse

De nye resultater overrasker, fordi den gængse opfattelse hidtil har været, at fysisk aktivitet er vigtigt for at forebygge demens. Men selv hvis man tager højde for andre livsstilsfaktorer som for eksempel rygning, højt blodtryk og lignende, så hænger hårdt fysisk arbejde unægteligt sammen med en højere risiko for demens.

Leder af projektet, Kirsten Nabe-Nielsen, peger på, at der findes en “god” og en “dårlig” slags fysisk aktivitet:

- Når man for eksempel ser WHO’s vejledning til, hvad man kan gøre for at forebygge demens og sygdomme i det hele taget, nævnes fysisk aktivitet som en vigtig faktor. Men vores studie peger på, at det skal være fysisk aktivitet af den ’gode’ slags. Og det er hårdt fysisk arbejde ikke, siger hun.

Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes

Håber på øget fokus på forebyggelse

Forskerne bag studiet håber, at studiet kan bidrage til at optimere forholdene på de danske arbejdspladser, så man kan begynde at tænke demensforebyggelse ind i arbejdsmiljøet.

Blandt andet er man begyndt at indsamle data fra eksempelvis social- og sundhedsassistenter, pakkeriarbejdere og andre med fysisk hårde jobs. Det skal bruges til forsøg med at tilrettelægge arbejdet, så det giver en form for “træningseffekt”, for eksempel at tunge løft får en positiv effekt frem for en nedslidende.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Københavns Universitet

Sidst opdateret: 05.11.2020

Annonce