Annonce

Hennatatoveringer kan fremkalde allergi

Hvis du får tilbudt en hennatatovering på ferien, bør du tænke dig om en ekstra gang. Mange af dem indeholder nemlig kraftige allergifremkaldende stoffer.

På en del feriedestinationer og markeder kan man få malet flotte mørke mønste på kroppen i form af hennatatoveringer. De er midlertidige og forsvinder derfor igen i løbet af nogle dage eller en uges tid. Men helt uskyldige er tatoveringerne ikke. Mange af dem indeholder nemlig det allergifremkaldende stof PPD.

Det sorte stof er allergifremkaldende

PPD giver hennatatoveringer en mørkere farve og en mere holdbar effekt på huden. Stoffet er dog stærkt allergifremkaldende, og hvis det viser sig, at man er allergisk overfor det, kan det fremkalde reaktioner i form af vejrtrækningsproblemer, udslet og hævelser. Disse reaktioner kan i værste fald være så kraftige, at man må indlægges på intensiv afdeling.

PPD er ikke tilladt i hennamaling og andre kosmetiske produkter i EU. Miljøstyrelsen anbefaler dog, at man helt undgår at få lavet hennatatoveringer, hvis man vil være sikker på at undgå PPD allergi.

Læs mere om tatoveringer

Allergisk reaktion kan vise sig senere

Det er ikke sikkert, at man kan tåle PPD, blot fordi man har fået en hennatatovering førhen uden at reagere. Det er nemlig ikke altid, at man får en allergisk reaktion første gang, man møder stoffet. Allergien kan dog stadig vise sig næste gang, man bliver udsat for PPD, hvilket typisk vil være, når man farver hår. I EU må hårfarver nemlig indeholde op til to procent PPD. Derfor skal man være varsom med hårfarvning, hvis man har haft hennatatoveringer.

Kan give krydsreaktioner

Hvis man har været udsat for PPD og er allergisk, kan det desuden også vise sig ved, at man får allergiske krydsreaktioner. Herved kan man begynde at reagere på andre farvestoffer, der kan være i hårfarver, bryn- og vippefarve eller i tøj. Tilmed kan man også få krydsreaktioner over for visse former for lokalbedøvelse.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


kilder: Netdoktors artikel: Tatoveringer og piercinger og Miljøstyrelsens artikler: Hennatatoveringer - baggrund og Tips om hennatatoveringer

Sidst opdateret: 15.07.2019

Annonce