Annonce

Hjernetræning kan forsinke Alzheimers

Hjernevenlige aktiviteter, som for eksempel krydsord, sudoku eller kabale, kan forsinke Alzheimers med op til fem år. Det viser ny, amerikansk forskning.

Man har længe vidst, at man ved at udfordre og aktivere hjernen kan holde sygdomme for døren og bevare et friskt sind i længere tid. Nu har et hold forskere fundet ud af, at sygdommen Alzheimers faktisk kan forsinkes i op til fem år, hvis man sørger for at holde hjernen aktiv.

Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes

Hjernetræning kan give fem raske år ekstra

1.978 personer med en gennemsnitsalder på 80 år deltog i studiet. I starten af studiet kortlagde forskerne deltagernes aktivitetsniveau. Deltagerne skulle svare på, hvor ofte de inden for det seneste år for eksempel havde:

  • spillet brætspil
  • spillet kortspil
  • løst krydsord
  • læst bøger

Da studiet sluttede havde 457 deltagere fået konstateret Alzheimers. Det viste sig, at de deltagere, som havde haft et højt aktivitetsniveau i begyndelsen af studiet, gennemsnitligt fik fem raske år mere end dem, der var mindst aktive. De mest aktive var gennemsnitligt 94 år gamle, da de fik Alzheimers, mens de mindst aktive var fem år yngre - altså 89 år - da de fik Alzheimers.

Læs også: Hvordan husker vi, og hvordan bliver vi bedre til det?

Aldrig for sent at starte

Udover at vise, at Alzheimers kan forsinkes ved at holde hjernen aktiv, så viste studiet også, at hjernevenlig aktivitet kan være til gavn, selv hvis man først starter sent i livet.

- Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at starte med at lave disse let tilgængelige aktiviteter, som vi har kigget på i vores studie, siger Robert S. Wilson, der er Ph.d på Rush University Medical Center i Chicago og en af medforfatterne til studiet i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

- Vores resultater viser, at det kan være gavnligt at begynde at gøre disse ting, selv hvis man har rundet de 80 år, for at forsinke Alzheimers’ indtræden.

Ifølge studiet hænger tidspunktet for, hvornår man udvikler Alzheimers, altså i høj grad sammen med, hvor aktiv man holder sin hjerne sent i livet. I studiet korrigerede forskerne blandt andet for uddannelsesniveau og hjernestimulering tidligt i livet, og de fandt ud af, at tidspunktet for udviklingen af Alzheimers ikke hænger sammen med, hvor aktiv man er som ung, men derimod i højere grad hænger sammen med aktivitetsniveauet sent i livet.

Studiet er udført på hovedsageligt hvide, veluddannede mennesker. Derfor er det nødvendigt med flere studier, hvis man skal afgøre, om fundene også gælder generelt i befolkningen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: NHI.no og American Academy of Neurology

Sidst opdateret: 06.09.2021

Annonce