Annonce

HPV: Geografiske forskelle i antal vaccinerede

Overordnet stiger tilslutningen til HPV-vaccinen, og tallene for vaccinerede er høje i Danmark. Nye tal viser dog, at der er væsentlige geografiske forskelle i tilslutningen. Det sætter Kræftens Bekæmpelse nu fokus på med en HPV-uge.

I uge 35 markerer Kræftens Bekæmpelse HPV-ugen. Det sker i samarbejde med 100 danske apoteker.

Temaet for HPV-ugen er den geografiske ulighed i HPV-vacciner. Tal fra Statens Serum Institut viser nemlig, at flere kommuner halter bagefter, når det kommer til at vaccinere borgere mod HPV.

Man har vaccineret mod HPV siden 2009. Der findes mere end 100 forskellige typer af HPV. Nogle af HPV-typerne kan inficere kønsdelene hos både mænd og kvinder og forårsage svære celleforandringer, der kan resultere i kræft.

HPV-vaccinen kan altså virke forebyggende mod forskellige kræfttyper som for eksempel livmoderhalskræft og analkræft.

Læs også: Beskyt dig mod HPV

Flere kommuner er under landsgennemsnittet

I Danmark bliver 76 % af en årgang vaccineret mod HPV. Og mens to kommuner har en meget høj tilslutning til vaccinen på mere end 85 %, så ligger mange kommuner under landsgennemsnittet. Hele ni kommuner ligger sågar under 70 %.

Derfor er man hos Kræftens Bekæmpelse glade for de mange apotekers indsats i HPV-ugen rundt omkring i landet.

- Vi håber, at vi med indsatsen på apotekerne kan nå ud med information om HPV-vaccination også til de kommuner, hvor tilslutningen på nuværende tidspunkt ligger under landsgennemsnittet, siger Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Børnevaccine beskytter ekstra mod infektioner

HPV-vaccinen er også for drenge

Da man startede med at vaccinere mod HPV i 2009, var det kun unge piger, der fik tilbuddet om en gratis vaccine. Siden 2019 har drenge, der er født efter 2007, fået det samme tilbud.

Men en undersøgelse viser, at hver tredje forælder ikke ved, at de kan få en gratis HPV-vaccination til deres drengebørn. Derfor er vaccinetilslutningen blandt pigerne meget højere, end den er hos drengene.

Kræftens Bekæmpelse vil derfor sikre, at forældre til små drenge er klar over, at vaccinen er tilgængelig, og at de ved, hvilke kræfttyper den kan forebygge hos drenge.

Det anbefales, at piger og drenge bliver vaccineret, når de fylder 12 år. HPV-vaccinen beskytter mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.

Du kan læse mere på www.stophpv.dk

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse og Netdoktor egen artikel Vaccination mod HPV - efter seksuel debut

Sidst opdateret: 24.08.2020

Annonce