Situationen omkring den nye coronavirus, også kaldet SARS-CoV-2, udvikler sig i øjeblikket hele tiden. Læs her om smitte, hvem der er i særlig risiko, og hvad man kan gøre for at forebygge.
Coronavirus er en fælles betegnelse for en type virus, verden før har været ramt af, herunder eksempelvis virussen SARS og MERS, sidstnævnte er bedre kendt som "Mellemøst-virus".
Men hvordan smitter den nye type coronavirus, hvem er i særlig risiko for at blive alvorligt syg ved smitte, og hvad kan man gøre for at forebygge smitte?
Coronavirussen har været i naturen hele tiden, idet den er at finde hos dyrearter verden over. Smittekilden til den nye coronavirus, også kaldet SARS-CoV-2, er endnu ikke fastlagt, men man formoder ligeledes, at de første syge med denne virus er blevet smittet efter nær kontakt med inficerede dyr.
Virusudbruddet er i første omgang blevet lokaliseret på et fiskemarked i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Der er blevet påvist coronavirus på markedet, men kilden til smitten er som skrevet endnu ikke fundet. Smitten fra person til person menes nu at være den overordnede grund til, at udbruddet breder sig verden over.
Smitten sker fortrinsvis gennem væskedråber fra nys og hoste og ved hånd-til-hånd kontakt. Det er også kendt at andre typer af coronavirus, som SARS og MERS, smitter ved tæt kontakt med syge personer. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan smittede med SARS-CoV-2 smitte andre. Symptomer på SARS-CoV-2 viser sig således med hoste, feber og vejrtrækningsbesvær.
Læs mere om bakterier og virus
Sundhedsstyrelsen oplyser, at Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at SARS-CoV-2 i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på et sygehus, mens 15 procent oplever sværere symptomer, der betyder, at de må indlægges. 5 procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling kan blive nødvendig.
Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og personer, der i forvejen er svækkede på grund af anden sygdom.
Professor, dr. med. Niels Høiby, der er overlæge i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, forklarer om virussen:
- Der findes andre typer af coronavirus, også i Danmark, som udelukkende virker som en form for forkølelse. Men der, hvor denne type virus bliver alvorlig, er, når virussen går fra at påvirke de øvre luftveje, næse, svælg og bihuler, til at påvirke bronkierne og lungerne, siger Niels Høiby.
Rammer virussen bronkierne og lungerne, risikerer man at udvikle en lungebetændelse, som kan være alvorlig, hvis man er svagelig eller lider af andre sygdomme.
Coronavirussen kan være særlig farlig for ældre mennesker, der har et dårligt helbred, og mennesker der eksempelvis i forvejen lider af en lungesygdom, har en hjertekarsygdom eller er kronisk syge.
Der findes på nuværende tidspunkt ingen specifik behandling for infektion med den nye coronavirus. Personer, der er smittede med virussen, kan dog hjælpes med medicinsk behandling for at lindre symptomerne.
WHO erklærede 11. marts 2020 global nødsituation på grund af coronavirussen og betegner SARS-CoV-2 som en pandemi. Man bør således holde sig orienteret omkring udviklingen samt søge information og følge de anbefalinger, der kommer fra de danske myndigheder.
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende råd for at beskytte mod smitte:
1) Undgå områder med smitte: Rejs ikke til udlandet, mens denne virus florerer. Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til særlige forholdsregler og Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
2) Husk at desinficere: Mindsk risikoen for at blive smittet samt smitte andre ved hyppigt at vaske hænder med vand og sæbe og ved ofte at spritte sine hænder af. En god idé er at have et desinfektionsmiddel med sig overalt. Vær desuden opmærksom på rengøring i hjemmet og på arbejdspladsen. Læs Fødevarestyrelsens vejledning om god håndhygiejne.
3) Undgå langtidsophold blandt større menneskegrupper: Ophold dig for så vidt muligt indendørs, og sørg for at undgå at opholde dig længe på togstationer og på andre offentlige steder. Her er ofte mange mennesker samlet, og risikoen for at blive smittet er derfor særlig høj.
4) Begræns fysisk kontakt: Undgå håndtryk, kys og kram. Desuden skal man være opmærksom på at hoste eller nyse i sit ærmet, og ikke i sine hænder, for at mindske risikoen for smitte. Hvis man er ældre, kronisk syg eller pårørende hertil, må man tage hensyn og holde afstand. Hvis du er rask, bør du beskytte dig selv netop for at beskytte andre. Bliv indendør og hold afstand, når du for eksempel er ude at handle, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen.
5) Hold dig orienteret om den seneste udvikling: Følg myndighedernes anvisninger og hold dig opdateret på Sundhedsstyrelsens retningslinjer med hensyn til udviklingen af SARS-CoV-2. Alt information om virussen er samlet her.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Niels Høiby, professor og overlæge på Rigshospitalet, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut
Sidst opdateret: 19.05.2020