Annonce

Hvad gør en uges festival ved kroppen?

Er du en af dem, der pifter sommerferien op med en tur på festival? Så kan du her blive klogere på, hvordan en uges festival påvirker din krop, og hvad du kan gøre for at hjælpe den lidt på vej.

For mange unge danskere er sommeren lig med festivaler, alkohol og fed mad. Men perioder med meget alkohol kan have flere negative konsekvenser for kroppen. Vi har snakket med Filip Krag Knop, der er professor og overlæge ved Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev og Gentofte Hospital. Han giver et indblik i, hvordan en uges festival påvirker kroppen, og hvad man kan gøre for at dæmpe effekten.

Sammen med sine kollegaer har han i en undersøgelse fulgt 14 unge, sunde og raske mænd, der deltog i en uges Roskilde Festival.

Fra 2 til 16 genstande dagligt

Mændene, der normalt drak to genstande i gennemsnit om dagen, øgede deres alkoholforbrug til 16 genstande dagligt under festivalen. Og det påvirkede deres kroppe meget:

- Vi har at gøre med nogle helt unge, raske drenge til at starte med, men de øgede deres fedtmasse, de blev insulinresistente, de tog faktisk ikke på i vægt, men de ommøblerede deres kropssammensætning, så de fik en øget fedtmasse og lidt mindre lean body mass, som er den del af kroppen, som ikke består af fedt, men blandt andet muskulaturen, som man jo ikke vil miste. Derudover udviklede nogle af de unge mænd fedtlever. Så vi kunne se en masse fysiologiske ting, der ikke var så hensigtsmæssige hos de her drenge, fortæller Filip Krag Knop.

Fedtlever forsvandt efter tre måneder

De mænd, der under festivalen opbyggede fedt i deres lever, blev undersøgt igen efter tre måneder, og her viste undersøgelserne, at fedtindholdet i leveren var forsvundet. Der er derfor noget, der tyder på, at kroppen på mange måder kan komme sig over en festival på tre måneder. Men ifølge Filip Krag Knop er der formentlig tale om en situation, hvor flere gentagelser øger sandsynligheden for at skaderne bliver kroniske:

- Det vil sige, at hvis du måske ikke bare tager på Roskilde Festival en gang om året, men også skal på drukferier om sommeren, skiferier om vinteren og studenterfester. Mange af de her ferier og arrangementer, som danske unge går til, ender nemlig med at blive sådan en Roskilde Festival-situation, hvor der bliver drukket virkelig meget alkohol. Der er det vores teori, at jo flere gange man udsætter sin krop for det, jo sværere vil den have ved at komme sig, fortæller han.

Det er dog svært at undersøge, og der er derfor ikke nok data til at give et endeligt svar på det. Ud fra de data, der findes, så tyder det på, at jo flere gange man udsætter sin krop for sådan en oplevelse, jo større er sandsynligheden for permanente skader.

God form er altid en god idé

Hvis du gerne vil forberede din krop på en uge med festival, så er der desværre ikke gode nyheder. For selvom det ifølge Filip Krag Knop altid kan betale sig at være i god form og holde sig sund og rask, så gør det ikke, at man forbrænder alkoholen bedre eller tager mindre på af at spise meget junkfood. Hvis du gerne vil hjælpe kroppen lidt på vej, så er der primært én ting, du kan gøre, og det er at give din lever en pause fra alkohol i en dag eller to under festivalen.

Ifølge undersøgelsen drak mændene så meget alkohol, at det svarer til, at de hele tiden under hele festivalen er i gang med at nedbryde alkohol. Og der er desværre ikke andre måder at genopbygge leveren end at holde en pause fra alkoholen:

- Det nytter ikke noget at løbe ti gange rundt om teltet, stå på hovedet, drikke en masse vand eller spise noget bestemt. Leverens forbrænding af alkohol foregår på en meget konstant måde, der er helt uafhængig af sådan nogle faktorer, fortæller Filip Krag Knop.

Dans dig til balance mellem kalorier og forbrænding

Alkohol er et næringsstof, som bliver lejret som fedt i leveren ligesom den mad, man spiser. Ifølge Filip Krag Knop, er det derfor også en god idé at tænke over den mad, man spiser, og hvor meget man forbrænder:

- Så man kan tænke over det samlede antal kalorier, man indtager i løbet af en festivaldag, og om man så også får forbrændt det. Og det gør man måske, fordi man går så meget, man danser til koncerterne og så videre, fortæller han. Der er også mange forskellige fysiske aktiviteter, man kan deltage i på en festival. Derudover er der mange festivaller, der tilbyder sunde alternativer til junk food, og det kan være en god idé også at vælge nogle af dem til.

Søvnen sætter udgangspunktet for sulten

Under studiet fandt forskerne frem til, at festivaldeltagerne sover dårligt og har en meget forstyrret søvn, hvilket blandt andet skyldes alkoholens påvirkning på kroppen. Derfor lyder en anden anbefaling fra Filip Krag Knop:

- Sørg for at få sovet. Jo mindre du sover på sådan en festival, jo mere lyst vil din hjerne have til at fylde sig med alt den dårlige junkfood. Så et andet godt råd kan være at tage en nat eller to, hvor man går tidligt i seng, og måske ikke fester til klokken fem om morgenen, men fokuserer på at få en god nats søvn med 6-8 timers sammenhængende søvn, fortæller han.

Livskvalitet er det vigtigste på festivalen

Selvom en festival kan påvirke kroppen på mange måder, så er der også en joker, der kan overskygge det hele, og det er livskvaliteten. Ifølge Filip Krag Knop er den nemlig vigtig at huske på:

- Mange af de unge mennesker føler en enorm frihed, får nye venner, kærester og oplever en masse fede ting i deres liv, som giver dem noget livskvalitet. Festivaler kan være meget livsbekræftende, og gøre noget for ens livskvalitet, som er helt unikt, afslutter han.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Filip Krag Knop, professor og overlæge ved Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev og Gentofte Hospital og PubMed

Sidst opdateret: 22.06.2023

Annonce