Annonce

Hvad kan muskelkramper skyldes?

Har du også oplevet den sitrende smerte, som skyldes muskelkramper? Man ved ikke præcis, hvorfor kramperne opstår, men en mulig årsag kan blandt andet være mangel på væske og salt.

Muskelkramper er ufrivillige og smertefulde sammentrækninger af en muskel, ofte i læggen, låret eller foden. Mange af os har oplevet det, muligvis om natten eller i forbindelse med træning. Dog ved man ikke præcist, hvorfor muskelkramper opstår, men der er fremsat en række mulige forklaringer.

Læs også: Hvad er muskelkramper?

Mulige årsager til muskelkramper

Kramper kan forekomme ved en række forskellige sygdomstilstande, men muskelkramper opstår oftest hos raske mennesker.

  • Dehydrering og mangel på salt: Mangel på væske og salt kan være en årsag til muskelkramper, da underskuddet af salt og væske kan irritere musklerne og få dem til at trække sig sammen på en pludselig og ukontrolleret måde. Personer, der dyrker motion i varme omgivelser kan derfor være ekstra udsatte overfor muskelkramper, da væske- og saltbalancen bliver forstyrret.

  • Dysfunktioner i nerverne: En anden forklaring på muskelkramper, kan være dysfunktioner i de nerver, som er involverede, når en muskel skal trække sig sammen. Årsagen til dysfunktion kan skyldes ændringer i den væske- og saltbalance, der findes lige omkring nerve og muskel.

  • Overfølsomme nerver: En tredje forklaring er, at de nerver der aktiverer musklerne, bliver overfølsomme, og dermed er skyld i muskelkramper.

Læs også: Drik og undgå dehydrering

Hvad kan man gøre for at lindre?

Hvis du er uheldig at få muskelkramper, skal du forsøge at strække den pågældende muskel ud. Hvis kramperne sidder i læggen eller foden, er et godt trick at strække benet ud, tage fat i tæerne og trække dem tilbage. Du kan også massere musklen for at få blodcirkulationen i gang igen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne sider: Muskelkramper ved fysisk aktivitet og muskelkramper.

Sidst opdateret: 30.08.2018

Annonce