Annonce

Hver 5. kvinde har uforklarlige lidelser

Hver femte kvinde og lige over hver tiende mand i Danmark har smerter eller lidelser, der ikke kan forklares. Det viser resultaterne af den hidtil største undersøgelse af funktionelle lidelser.

Ifølge et repræsentativt udsnit af danske mænd og kvinder i alderen 18 til 76 år, har 20,1 procent af kvinderne og 10,9 procent af mændene fået at vide af egen læge, at de har det, man kalder en funktionel lidelse.

I årene mellem 2011 og 2015 har man udspurgt i alt 9.656 danske mænd og kvinder omkring deres helbred i henhold til de fem funktionelle lidelser piskesmæld, irritabel tyktarm, kronisk træthed, fibromyalgi og kemisk overfølsomhed, og ifølge resultaterne af undersøgelsen er en stor del af de adspurgte kvinder plaget af sådanne lidelser.

Næste skridt er fokus på symptomer og behandling

Næste skridt er nu at undersøge, hvordan de funktionelle lidelser påvirker patienterne, og hvordan symptomerne eventuelt kan behandles, forklarer hovedforsker bag studiet Torben Jørgensen, der også fungerer som enhedschef på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, til Ugeskrift for Læger.

- ”Vi har sat dette kæmpestudie i gang, og inden for det næste år har vi en god beskrivelse af tilstandene. Men vi vil gerne videre fra symptombeskrivelser og se, om vi kan finde undersøgelser, der kan understøtte, at der er noget galt inde i patienternes krop. Dette vil nok tage nogle år”, forklarer han.

Er der en behandling på vej?

På grund af den kommende tids stykke omfattende arbejde i at beskrive og afgrænse de funktionelle lidelser samt at følge patienterne over en tilstrækkelig lang periode, er det derfor svært at give et konkret svar på, hvornår man kan forvente, at en effektiv behandling vil se dagens lys:

- ”Det kan godt være, at der allerede om fem år viser sig en behandling. Men man skal være klar over, at disse her studier tager lang tid. Dette her samfund, hvor alt skal ske i går og allersenest i dag, hænger ikke sammen med at få fornuftig viden”, udtaler Torben Jørgensen til Ugeskrift for Læger.

Læs mere om undersøgelsen hos Ugeskrift for Læger

Hvad er funktionelle lidelser?

Betegnelsen ’funktionelle lidelser’ dækker over en række sygdomme, hvor patienten har fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Den præcise årsag til de funktionelle lidelser er ukendt, men ofte er der tale om sygdomme, hvor hjernen og kroppen af forskellige årsager er overbelastet og derfor ikke fungerer optimalt.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev her ..


Kilde: Ugeskrift for læger

Sidst opdateret: 28.02.2017

Annonce