Annonce

Hver anden dansker får ikke nok fuldkorn

Selvom vi er blevet bedre til at spise fuldkorn, så spiser halvdelen af den danske befolkning stadig for lidt fuldkorn. Det viser et studie fra Kræftens Bekæmpelse. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt med fuldkorn? Og hvordan får du mere?

Et studie fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi generelt er blevet bedre til at spise fuldkorn. 54 procent af de danskere, der er med i studiet, får nok fuldkorn. Selvom det er positivt, at over halvdelen spiser meget fuldkorn, så er der stadig en anden halvdel, som ikke får nok.

Man anbefaler personer med et moderat aktivitetsniveau at spise 75 gram fuldkorn om dagen.

Anbefalingen lyder sådan, fordi indtaget af fuldkorn er afhængig af det daglige energibehov, og dermed hvor meget man spiser og bevæger sig på en dag. Energibehovet afhænger af faktorer som for eksempel køn, alder og aktivitetsniveau. Man måler det daglige energibehov i MegaJoule.

Det er især mennesker, der i forvejen har problemer med sundheden, som har svært ved få nok fuldkorn:

– De af undersøgelsens deltagere, som er overvægtige, dyrker for lidt motion eller ryger, er samtidig dem, der har sværest ved at leve op til fuldkornsanbefalingerne, siger Julie Munk Andersen, der er en af forskerne bag studiet.

Læs også: Nyt studie: Unge mænd er fuldkornsmestre

Fuldkorn mindsker risikoen for flere sygdomme

Der er en masse sundhedsmæssige fordele ved at vælge fuldkorn. Især er der fordele at hente for de mennesker, der i forvejen har problemer med sundheden. Et studie fra DTU fra 2017 viste nemlig, at et øget indtag af fuldkornsprodukter kan mindske inflammation i kroppen. Hvis inflammationen bliver mindre, har man ikke så høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Studiet fra DTU viste også, at man kan opnå et vægttab ved at vælge fuldkorn. Sandsynligvis fordi man hurtigere føler sig mæt, hvis man spiser fuldkornsprodukter frem for produkter, der ikke er fuldkornsprodukter.

Desuden kan et højt indtag af fuldkornsprodukter være med til at forebygge forskellige kræftformer, blandt andet tarmkræft, der er en af de mest dødelige typer af kræft.

Sådan får du mere fuldkorn

Ifølge forskerne bag undersøgelsen betyder det meget, at blandt andet havregryn og rugbrød er klassiske elementer på de danske morgen- og frokostborde. De to madvarer er nemlig propfyldt med fuldkorn, og derfor er det altså ikke underligt, at over halvdelen af danskerne spiser nok fuldkorn.

Men hvad så hvis man ikke er til havregryn eller rugbrød? Så er der heldigvis en masse andre måder, man kan få fuldkorn på.

  • Prøv for eksempel at skifte den hvide pasta ud med fuldkornspasta, når menuen står på spaghetti med kødsovs næste gang.
  • Du kan også prøve at udskifte det almindelige hvedemel med lidt grovere fuldkornsmel, når du bager boller og brød.
  • Du kan også prøve at eksperimentere med fuldkorn i salater. Du kan for eksempel tilsætte kogte rugkerner, hvedekerner, bygkerner eller andet til din salat.

Mulighederne er mange. Du kan blive inspireret til at spise mere fuldkorn på Fuldkornspartnerskabets opskriftssamling

Gå efter det orange mærke

Det kan være nemt at fare vildt i fødevarejunglen, når du står nede i supermarkedet og skal handle ind til aftensmaden. Hvis du gerne vil være sikker på, at du vælger fuldkornsprodukter, skal du kigge efter det orange fuldkornsmærke.

Mærket er en garanti for, at det produkt, du køber, har et højt indhold af fuldkorn. Desuden stiller Fuldkornsmærket krav til et passende indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre i varen.

Det orange fuldkornslogo

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelses artikler Danskerne er glade for fuldkorn - og det er godt for sundheden, Mænd tager overraskende førstepladsen som fuldkornsmestre og DTU Fødevareinstituttet og Netdoktors egen artikel Nyt studie: Unge mænd er fuldkornsmestre

Sidst opdateret: 21.09.2020

Annonce