Har du først været ramt af corona, så har du en forhøjet risiko for at udvikle psykiske eller neurologiske lidelser som angst og humørsvingninger. Det viser et nyt britisk studie.
Mens vi stadig kæmper med at få bugt med coronavirus, er der kommet et øget fokus på senfølgerne af sygdommen. En del studier har fokuseret på de fysiske senfølger såsom nedsat smags- og lugtesans eller træthed, men nu viser et nyt studie, at vi i høj grad også behøver et fokus på psykiske senfølger.
Faktisk bliver hver tredje person, som har været smittet med coronavirus, ramt af en psykisk eller neurologisk lidelse. Sandsynligheden for at blive ramt af psykiske eftervirkninger er større, hvis man har haft et alvorligt forløb med corona.
Læs også: Sprit og hygiejneregler kan føre til stigning i kroniske sygdomme
En neurologisk lidelse er en lidelse, der vedrører centralnervesystemet. Det dækker blandt andet over demens og hovedpine. En psykisk lidelse er en lidelse med psykiske symptomer, for eksempel angst og depression.
Det nye studie blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Psychiatry. Forskerne har indsamlet data fra mere end 200.000 coronapatienter i seks måneder efter deres corona-diagnose og har undersøgt for 14 forskellige lidelser, herunder angst, slagtilfælde, demens og humørsvingninger. Det var ikke muligt at konkludere præcist, hvordan virus hænger sammen med de psykiske senfølger.
Læs også: Mundbind mod coronavirus
De sygdomme, der optræder hyppigst efter et coronaforløb, er angst og humørsvingninger. Således fik 17 procent af de undersøgte konstateret angst, mens 14 procent oplevede humørsvingninger.
I studiet konkluderes det samtidig, at slagtilfælde og demens er forholdsvist sjældne lidelser blandt coronapatienterne sammenlignet med for eksempel angst. For de patienter, der har haft et hårdt sygdomsforløb med intensiv behandling er tallene for de to neurologiske sygdomme alligevel bekymrende. Syv procent af dem oplevede et slagtilfælde inden for seks måneder, mens to procent blev diagnosticeret med demens.
Læs også: Balanceøvelser kan afhjælpe angst
Udover de psykiske og neurologiske senfølger, som studiet her har undersøgt, oplever mange også fysiske eftervirkninger af corona. I et dansk studie har professor ved Aalborg Universitet Lars Arendt-Nielsen undersøgt senfølger blandt patienter, der har været igennem et alvorligt coronaforløb.
I sin undersøgelse kom han frem til, at cirka 70 procent af alle de hårdt ramte forsøgsdeltagere led af senfølger i en vis udstrækning. En stor del af patienterne døjede med smerter i muskler og led og følte sig trætte eller begrænsede i hverdagen på grund af nedsat lungefunktion. Derudover led mange af hårtab, hukommelsesproblemer og hovedpine.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Ritzau, The Lancet Psychiatry og Aalborg Universitet
Sidst opdateret: 12.04.2021