Annonce

Hvilke vaccinationer er vigtige for dig?

I denne uge er det World Immunization Week, hvor WHO sætter fokus på sygdomme, der kan undgås gennem vaccinationer. Læs med her og få et overblik over, hvornår du som dansker skal tænke på at blive vaccineret.

Børnevaccinationsprogrammet

I Danmark tilbydes et længere vaccinationsprogram for børn, der beskytter mod en række forskellige sygdomme. Vaccination beskytter det enkelte barn mod at få sygdomme, der kan være alvorlige for eksempel kighoste og mæslinger. Barnet skal have sin første vaccine, når det er tre måneder gammel og skal i alt have seks vacciner, inden barnet fylder fem år.

Når barnet er 12 år bliver HPV vaccinen tilbudt, som blandt andet beskytter mod livmoderhalskræft. Du kan læse mere om børnevaccinationsprogrammet hos Statens Serum Institut

Læs også: Vaccinationer til børn

Vaccination ved udlandsrejser

Når du rejser udenlands, kan du blive udsat for vira og bakterier, som vi ikke har i Danmark. Det kan derfor være nødvendigt at blive vaccineret, inden du tager afsted.

Statens Serum Institut anbefaler, at man kontakter sin egen læge minimum seks uger før afrejse, så man kan være sikker på, at kunne få de nødvendige vaccinationer. Du kan læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i netop det land, du skal rejse til hos Statens Serum Institut

Læs også: Vaccinationer i forbindelse med udlandsrejser

Andre vacciner

Stivkrampe

Stivkrampe er en infektionssygdom, der rammer nervesystemet og kan være livstruende. Stivkrampebakterier findes i jord, særlig i gødet jord og gadesnavs, og trænger ind i kroppen, hvis man for eksempel får jord i et sår.

Stivkrampevaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, men den virker kun i ti år. Statens Serum Institut anbefaler derfor, at man hvert tiende år livet igennem revaccineres.

Læs også: Stivkrampe

Influenza

Influenza er en virussygdom, som giver ømhed i muskler og led, hovedpine og feber. Hvis du er i en af grupperne, der er særligt udsatte for at få alvorlige følgesygdomme på grund af influenza, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza. Man skal vaccineres mod influenza hvert år. Du kan læse mere om influenzavaccinen på Statens Serum Institut

Læs også: Vaccine mod influenza

TBE fra flåtbid

TBE er centraleuropæisk hjernebetændelse (Tick-Borne Encephalitis), som smitter via flåtbid. I Danmark kan man blive smittet på Bornholm og ved Tisvilde Hegn i Nordsjælland, og der har været enkelte tilfælde i Jylland. Infektionen er dog sjælden i Danmark, men bor du et sted, hvor der er risiko for at blive smittet, kan det være en god idé at blive vaccineret mod TBE. Der er også risiko for at blive smittet i visse områder i Norge og Sverige, i Baltikum og i Centraleuropa.

Læs også: Bør du vaccineres mod flåt-sygdom?

Corona

I Danmark kan alle, der fylder fem år i 2022 eller som er ældre, blive vaccineret mod corona. Invitationen for vaccinen får du i e-boks, men hvis du er under 15 år, vil dine forældre modtage den. Derefter skal du selv bestille en tid til vaccinationen. Vaccinen gives af to omgange, og alle over 18 år tilbydes et tredje vaccinestik.

Enkelte er også blevet tilbudt et fjerde vaccinationsstik. Det gælder nogle personer med svært nedsat immunforsvar, hvor deres sygdom eller behandlingen af den rammer nogle dele af immunforsvaret, så de ikke får en lige så stor effekt af de tidligere vaccinationer.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Det danske børnevacciantionsprogram, ssi.dk, Rejseråd, ssi.dk, Vacciner der ikke betales af det offentlige, ssi.dk, Vaccination mod covid-19, sst.dk, Revaccination mod covid-19, sst.dk, Netdoktors egen artikel om Vaccinationer til børn, Stivkrampe

Sidst opdateret: 25.04.2022

Annonce