Hvorfor får man brain freeze?

Kender du den kortvarige smertende, frysende fornemmelse, der kan dukke op, når du drikker et stort glas iskoldt vand? Det kaldes en 'brain freeze'.

En såkaldt 'brain freeze' (hjerne-frys) defineres som en kortvarig smerte, som kan komme, når man spiser eller drikker noget koldt - især hvis man gør det hurtigt.

Fænomenet, hvis medicinske navn er sphenopalatin ganglioneuralgia, er blevet undersøgt ved hjælpe af scanninger af hjernen hos personer, som fik noget koldt at drikke.

Undersøgelserne viser, at det er hjernen, der er skyld i miseren. Hjernen fungerer nemlig bedst ved stabil temperatur, og derfor vil den forsøge at modvirke udsving i temperaturen, når vi spiser eller drikker noget koldt. Det gør den ved at skrue op og ned for, hvor meget blod der strømmer gennem de blodårer, der ligger tæt på ganen og forsyner hjernen med blod. Når årene udvider sig, kan der løbe mere blod igennem, og det giver en kortvarig hovedpine, som forsvinder igen, når blodårerne atter trækker sig sammen.

Læs også: Sådan er din hjerne bygget

Læs også: Hvorfor smitter gab?

Hvordan undgår man brain freeze?

Man kan mindske risikoen for brain freeze ved at indtage sine kolde lækkerier langsomt og derved undgå pludselige 'kuldechok' til hjernen.

Har man først fået brain freeze, kan man drikke noget varmt, eller presse tungen op mod ganen, for på den måde at varme området op igen. Og ellers kan man trøste sig med, at brain freeze under alle omstændigheder går hurtigt over.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Wake Forest - baptist medical health center.

Sidst opdateret: 11.07.2019