Annonce

Asparges: Derfor lugter dit tis

Nu er det snart asparges-sæson, og måske har du også lagt mærke til, at asparges kan få ens tis til at lugte. Men hvad skyldes det?

Mange holder af forårets lækre, nye asparges, men knapt så meget af den lugt de efterfølgende kan give ens tis. Friske asparges lugter ikke i sig selv særlig kraftigt, så hvordan kan det være, at grøntsagen har den effekt på ens tis?

Læs også: Kroppens lugte

Svovlholdige stoffer

Urolog, Poul Christian Frimodt-Møller, forklarer fænomenet i Sygeforsikringen "danmarks" nyhedsbrev: Når kroppen nedbryder asparges, dannes der svovlholdige stoffer, som udskilles med urinen.

Disse stoffer ‘fordamper’ let ved stuetemperatur og bliver luftbårne og når på den måde vores næsebor, så vi kan opfatte lugten, forklarer The Smithsonian, USAs nationalmusem, på deres hjemmeside.

Asparges er ikke det eneste, som kan spores i vores urin, efter at vi har spist det. Blandt andet kan rødbeder farve urinen rødlig.

Grønne og hvide asparges - er der forskel?

De to slags asparges kommer fra samme plante. Farven afhænger af, om planten har vokset over eller under jorden. De hvide asparges har vokset inde i små jordvolde og har derfor ikke fået det sollys, som ellers giver dem den grønne farve. Næringsmæssigt er de to typer meget ens: De indeholder begge få kalorier (26 kcal pr. 100 gram), sunde kostfibre og næringsstoffet folat, som er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev her


Kilder: Netdoktors artikler ‘Hold øje med din urin’ og De sunde kostfibre, The Smithsonian, Mad og Bolig og DTU Fødevareinstituttet.

Sidst opdateret: 12.04.2018

Annonce