Annonce

Hvorfor smitter gab?

Måske har du selv prøvet det: En person i nærheden af dig gaber stort, og pludselig mærker du selv trangen til at gabe. Men hvorfor er gaben smitsomt?

Alle mennesker gaber helt af sig selv i ny og næ, men gab kan også have en smittende effekt, som får folk til at gabe på tidspunkter, hvor de ellers ikke har behov for det.

Har det noget med empati at gøre?

Der er ikke enighed om, hvad der ligger til grund for, at gaben kan smitte mellem mennesker. Nogle studier har vist, at empati kan være forklaringen, men et andet studie har ikke fundet det samme resultat og efterlader fænomenet uforklaret, bortset fra en lille sammenhæng mellem stigende alder og nedsat tilbøjelighed til at lade sig smitte af gab.

Læs også: Hvorfor hikker man?

Samme studie viste også, at der er stor variation i, hvorvidt folk lader sig smitte med gab, og at den enkelte over tid forbliver nogenlunde lige tilbøjelig til at begynde at gabe, når andre gaber.

En ting, som dog taler for, at empati spiller en væsentlig rolle, er, at børn først begynder at ‘kopi-gabe’ fra fireårsalderen, hvor empati er mere udviklet hos dem.

Læs også: Får du let blå mærker?

Hvorfor gaber vi overhovedet?

Det er endnu uvist, præcis hvorfor vi gaber, forklarer Poul Jennum, overlæge ved Glostrup Hospitals Center for Søvnmedicin, til videnskab.dk. Et gab strækker musklerne i kæben og ansigtet, hvilket kan være rart, hvis de har været inaktive i længere tid. Det kan sammenlignes med at strække benene efter at have siddet stille. Han forklarer desuden, at gab måske også kan have til formål at øge blodgennemstrømningen til en del af hjernen, kaldet hjernestammen, og dermed tilføre den ny energi.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: PLoSone, PLoSone og videnskab.dk.

Sidst opdateret: 22.03.2017

Annonce