Annonce

Internetbaseret terapi hjælper mod angst og depression

Lider du af let til moderat angst eller depression, så kan du få hjælp hjemme fra computeren i stedet for at møde fysisk op hos en psykolog. Tilbuddet er tilmed gratis.

Hvis du bliver ramt af angst eller depression, så vil behandlingen ofte foregå hos en psykolog. Måske forbinder du behandlingen med samtaler, hvor man er fysisk til stede i psykologens klinik, men faktisk findes der også andre muligheder for at få hjælp til de psykiske lidelser.

Et af de tilbud, der findes, er internetpsykiatrien.dk, der siden 2013 har hjulpet danskere over 18 år med let til moderat angst eller depression med gratis behandling gennem computerskærmen.

Internetpsykiatrien.dk startede som et udviklingsprojekt i 2013, og den første forskning i effekten af tilbuddet blev udgivet tre år senere. I 2015 blev det et fast tilbud til voksne i Region Syddanmark. Tilbuddet havde så stor succes, at det i 2018 blev landsdækkende.

Læs også: Ung og rådvild: Har jeg brug for psykologhjælp?

Hvordan foregår internetbaseret behandling?

Internetpsykiatrien.dk arbejder med det, der kaldes for internetbaseret behandling. Al behandling foregår altså over computer eller tablet gennem en online behandlingsplatform.

Behandlingen er baseret på kognitiv adfærdsterapi, og et behandlingsforløb tager 12 uger. Hver dag bliver du introduceret til nye øvelser og relevant viden, som kan hjælpe med at komme af med de negative tanke- og handlemønstre, som holder angsten eller depressionen fast.

Hvis du får brug for sparring eller har spørgsmål, er en psykolog til rådighed på sidelinjen gennem hele forløbet. Når de 12 uger er gået, vil der være en afsluttende samtale med en psykolog.

Du behøver ikke en lægehenvisning til internetpsykiatrien.dk. Hvis du er interesseret i behandlingen, skal du udfylde et ansøgningsskema på hjemmesiden. Ud fra din ansøgning, vil de tilknyttede psykologer vurdere, om du kan have gavn af internetbaseret behandling. Hvis de vurderer, at behandlingen kan gavne dig, bliver du inviteret til en videosamtale med en psykolog. Samtalen er for at sikre, at tilbuddet er det helt rigtige for dig og for at forberede behandlingsforløbet. Hvis I er enige om, at behandlingen kan gavne dig, går behandlingen herefter i gang på den online behandlingsplatform.

Læs også: Professionel hjælp når livet er svært

God effekt af internetbaseret behandling

Studier af den internetbaserede behandling viser gode resultater. Nogle studier har endda vist, at der slet ikke er forskel på effekten af internetbaseret behandling og traditionel behandling.

Hvis man skal opnå en god effekt, handler det især om at målrette behandlingen til en afgrænset gruppe, som for eksempel voksne med let til moderat angst eller depression, og sikre at den gruppe får de bedste vilkår i behandlingen.

Derfor er psykologerne, der er tilknyttet internetpsykiatrien.dk grundige i arbejdet med ansøgerne. Hvis de vurderer, at en ansøger ikke vil kunne opnå en god effekt af tilbuddet, vil de henvise ansøgeren til et tilbud, der kan gavne ham eller hende mere.

Du kan læse meget mere om behandlingstilbuddet på internetpsykiatrien.dk.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Tor Juul, kommunikationsansvarlig på Telepsykiatrisk Center i Region Syddanmark, Kim Mathiasen, ph.d. og medstifter af internetpsykiatrien.dk

Sidst opdateret: 07.10.2021

Annonce