Annonce

Kaffe og te kan gavne personer med type 2-diabetes

Studie peger på, at både grøn te og kaffe kan reducere risikoen for, at personer med type 2-diabetes dør. Specielt personer, der drikker begge dele, ser ud til at opnå fordelen.

I et nyt studie er indtag af kaffe og te blevet koblet sammen med en reduceret risiko for dødsfald hos japanere med type 2-diabetes. Studiet viser også, at de personer, som drak både te og kaffe, havde den laveste risiko for at dø. Det skriver Medpage Today.

4.923 japanere med type 2-diabetes deltog i studiet, der løb over fem år. Gennemsnitsalderen var 66 år.

Forsøgsdeltagerne blev bedt om at udfylde et spørgeskema vedrørende deres indtag af 58 forskellige mad- og drikkevarer, herunder indtag af te og kaffe.

Spørgeskemaundersøgelsen viste, at forsøgspersonernes indtag af te og kaffe varierede. Blandt andet var der nogle, der slet ikke drak te, mens et flertal drak op mod fire kopper om dagen. Der var også en del, der slet ikke drak kaffe, mens andre drak flere kopper dagligt.

I løbet af studieperioden døde 309 personer. Hovedårsagerne til dødsfaldene var kræft og hjertekarsygdomme.

Læs også: Type 2-diabetes: Risiko for blodpropper i hjertet falder

Markant færre dødsfald blandt kaffe- og tedrikkere

Resultaterne fra studiet viser, at de personer med type 2-diabetes, som drak te hver dag, havde en lidt lavere risiko for at være døde i studieperioden sammenlignet med dem, som ikke drak te. De personer, som drak to eller tre kopper om dagen, havde 27 procent lavere risiko, mens risikoen faldt til 40 procent lavere risiko for dem, som drak mere end fire kopper grøn te om dagen.

Studiet viser også, at personer, som drak én kop kaffe om dagen, havde 12 procent lavere risiko for at være døde i studieperioden. For personer, som drak to eller flere kopper kaffe om dagen, faldt risikoen for at være døde med 41 procent.

Læs også: Få styr på din diabetesrisiko

De forsøgsdeltagere, der havde et højt indtag af både te og kaffe, havde de bedste resultater. Personer med diabetes-2, der drak flere end fire kopper te og flere end to kopper kaffe om dagen, reducerede risikoen for dødsfald med 63 procent.

Forskerne fortæller, at biologien bag den sunde effekt af te og kaffe endnu ikke er kendt, men at grøn te indeholder en masse antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer, herunder fenoler og theaniner, som kan være sundhedsfremmende. Kaffe indeholder ligeledes en masse stoffer, der er særlig gavnlige for menneskers sundhed. Blandt andet menes kaffe at have en positiv effekt på insulinproduktionen af kroppens insulinfølsomhed. 4.923 japanere med type 2-diabetes deltog i studiet. Gennemsnitsalderen var 66 år.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Sidst opdateret: 02.11.2020

Annonce