Hvis man som ældre taber sig utilsigtet, kan det være starten på en ond spiral, der gør, at ens fysik svækkes markant. I mange tilfælde er det derfor vigtigt at få noget energi og noget protein indenbords – og så må de sædvanlige kostråd tilsidesættes i en kortere eller længere periode.
Op imod halvdelen af ældre, der bor i plejebolig eller i eget hjem og modtager hjemmepleje, taber sig uden at ville det – det man i fagsprog kalder uplanlagt vægttab. Også rigtig mange hospitalsindlagte ældre taber sig.
For mange lyder et vægttab måske ikke som noget problem, men når det gælder ældre mennesker, skal man være på vagt. Ældre, der i en længere periode får for lidt at spise, kan komme ind i en ond cirkel af uoplagthed, træthed og sygdom, og det kan efterhånden blive sværere at komme i fuld vigør igen. Især hvis man ikke får spist tilstrækkeligt med protein. Så begynder kroppen nemlig at tære på muskelmassen, og det betyder, at man kan klare mindre rent fysisk og efterhånden bliver mere og mere skrøbelig.
Der er altså stor forskel på, hvad man som rask ældre skal spise for at forebygge sygdom, og hvad man skal spise i perioder, hvor man er syg og ufrivilligt taber sig. Det vigtigste er, at man får noget at spise, og derfor kan mad og drikke i en periode godt indeholde mere sukker og fedt, end det anbefales til raske, velfungerende voksne.
En diæt til syge og underernærende vil ikke bare kollidere med de sædvanlige kostråd, men også de kostråd, der for eksempel er rettet mod personer med diabetes og for højt kolesterolindhold i blodet. Og hvad gør man så, hvis man eksempelvis har diabetes og normalt følger en diabetesvenlig kost, men er inde i en længere periode, hvor man er syg og taber sig betydeligt? Ifølge klinisk diætist Luise Persson Koop vil det være bedst at afvige fra den i en periode og henvende sig til den praktiserende læge, som kan sørge for, at sygdommen i stedet behandles rent medicinsk. Det skriver hun i denne artikel: Kostråd til syge og småtspisende ældre.
Her skriver hun også, at det er meget vigtigt at få energi (kalorier) og protein nok. Mens energi er nemmest at få fra fedtholdige fødevarer, er protein nemmest at få fra kød, fisk, æg og mælkeprodukter.
I sin artikel giver Luise Persson Koop en række gode råd til, hvordan man kan få mere energi og protein i sin kost. Nedenfor ser du et kort uddrag af dem.
Læs alle rådene i deres fulde længde i artiklen Kostråd til svækkede og syge ældre.
Læs også: Sådan hjælper du din ældre pårørende til at spise nok
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Netdoktors artikel: Kostråd til svækkede og syge ældre.
Sidst opdateret: 11.11.2019