Annonce

Kirurger genskaber urinrør af forhud

For første gang har en ung mand ved hjælp fra sin tvillings forhud fået genskabt sit urinrør.

Kirurger har for første gang formået at genskabe urinrøret ved brug af en patients tvilling. Manden, der er i trediverne, er født med lidelsen hypospadi, der giver misdannede urinrør. Omkring 1 ud af 250 drenge fødes med denne misdannelse. Men takket være dette indgreb er manden nu udstyret med et normalt velfungerende urinrør.

Tidligere har man brugt slimhinden fra munden til at gendanne urinrør. Dette indgreb har dog oftest givet en del gener efter operationerne i form af smerter i munden og arvævsdannelse. Dette nye indgreb er altså en gennembrud for gendannelsen af urinrør med andet ubehåret væv fra kroppen.

Patienten, der fik genskabt sit urinrør, har tidligere været igennem mere end 20 operationer, og havde som følge af disse et fuldstændigt aflukket og skrumpet urinrør på grund af arvævsdannelse. Operationen er derfor også et stort positivt skridt, for de der døjer med gener efter mislykkede operationer ved urinrøret. Hvert år udfører Aarhus Universitetshospital mellem 150-200 operationer på børn med hypospadi.

Kilde: Århus Universitetshospital

Sidst opdateret: 29.07.2016

Annonce