Om sommeren trives madbakterierne bedre. Derfor får flere mave-tarminfektioner og diarré. Vi har her samlet en række råd til, hvad du kan gøre for at undgå skadelige bakterier.
Hvert år registreres cirka 4.500 danskere, der er blevet forgiftet af bakterien campylobacter, som typisk kommer fra fødevarer. Dette tal dækker kun dem, der går til lægen, og myndighederne vurderer, at det reelle antal smittede kan være 12 gange højere.
Campylobacter kan give mave-tarminfektioner, som typisk medfører diarré og utilpashed. Bakterien kommer fra kød, oftest fjerkræ. Den trives særligt godt i varmen, og derfor er det ekstra vigtigt at have god køkkenhygiejne om sommeren.
Det er dog ikke kun gennem bakterier fra kød, at du kan blive syg. Du bør også være opmærksom på at skylle frugt og grønt. Særligt er det vigtigt at koge frosne bær, da der kan sidde virus på. Det skyldes, at bærrene ofte er fra udlandet, hvor der ikke altid er de samme krav til vandings- og skyllevandet som herhjemme. Du kan risikere, at bærrerne har været vandet eller skyllet i vand, der ikke er rent. Desuden har der også været eksempler på, at bærplukkere har haft roskildesyge, og på grund af manglende håndhygiejne har overført virussen til bærrene.
Det er vigtigt både at have god hygiejne i køkkenet og ved grillen for at undgå maveinfektioner. Her er seks ting, du særlig bør være opmærksom på at gøre:
Læs også: 5 råd til god køkkenhygiejne
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Fødevarestyrelsen, Alt om kost, Statens Serum Institut: Pas på madbakterier i sommervarmen og Campylobacterinfektion
Sidst opdateret: 19.08.2019