Annonce

KOL: Mere end bare rygerlunger

Den 18. november er det Verdensdag for KOL. Dagen skal sætte fokus på lungesygdommen, der også er kendt som “rygerlunger". En noget misvisende betegnelse, for der kan faktisk være flere grunde til, at man udvikler KOL.

Hvis du har set bare et par stykker af de kampagner, der gennem årene har fået os til at tænke over vores forbrug af tobak, så er du nok faldet over begrebet KOL. Det har nemlig i mange år været et alment kendt faktum, at rygning står for langt størstedelen af alle KOL-tilfælde.

Men vidste du, at man faktisk kan få KOL, selvom man ikke ryger? Der kan være mange årsager til, at man udvikler den ubehagelige sygdom. Dem kan du blive klogere på her.

Læs også: Motion og KOL

Dårlig luft, genetik og barndom kan påvirke lungerne

Selvom rygning ganske vist er den væsentligste årsag til KOL, så er det altså ikke den eneste. Af den grund kalder man ikke længere KOL for rygerlunger. Hvis man ser ud over rygning er der især tre ting, der går igen, når man kigger på årsager til KOL.

1. Luftforurening og dårligt arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø og luftforurening spiller en rolle for KOL. Arbejder du et sted, hvor du er meget udsat for dårlig luft, både inde og ude, så kan du have en forhøjet risiko for at udvikle KOL. Luftforurening kan for eksempel bestå af:

  • giftige gasser og dampe
  • industrirøg
  • svejserøg
  • støvpartikler.

Nogle af de erhverv, der er særligt udsatte, er blandt andre asfaltarbejdere, landmænd og tømrere. Risikoen for KOL er ekstra høj, hvis du både ryger og har et erhverv, hvor du er udsat for dårlig luft. Typisk vil risikoen også være øget en hel del, hvis du har arbejdet i et luftforurenet eller støvet miljø i mange år.

Læs også: Lungebetændelse - 4 kendetegn

2. Genetik

Man mener, at gener kan spille en afgørende rolle for, om du får KOL eller ej. Forskning tyder på, at dine gener kan gøre dig ekstra udsat for at få sygdommen, ligesom de også kan gøre dig ekstra beskyttet mod den. Lige nu er der dog ikke nok forskning til, at du for eksempel kan teste, hvor udsat dine gener gør dig.

KOL kan være arveligt i mere end en forstand. Hvis der i din nære familie er flere, der har KOL, vil du sandsynligvis også være disponeret for det.

Derudover findes der en genetisk sygdom, som kan medføre KOL i en ung alder. Personer, som lider af den sygdom, mangler et enzym, der er med til at danne en beskyttende hinde i lungerne. Hvis du har denne sygdom og er ryger eller udsat for luftforurening, så vil din risiko for at udvikle KOL være betydeligt forhøjet.

3. Barndom

Lungernes udvikling tidligt i livet er vigtig for, om du udvikler KOL senere. Hvis lungerne ikke udvikler sig, som de skal, så kan risikoen for KOL være ekstra høj, når du når højere op i alderen.

De hyppigste årsager til, at lungerne ikke udvikler sig, som de skal, er:

  • at barnet er udsat for passiv rygning.
  • lungebetændelser.
  • astma, der er dårligt behandlet eller helt ubehandlet.

Læs også: Vejrtrækningsøvelser til brug ved KOL

KOL kan forebygges

Selvom risikoen for at udvikle KOL på grund af dårligt arbejdsmiljø og luftforurening, genetik eller hændelser i barndommen er lille, så er den stadig til stede. Og chancen for at få KOL øges betydeligt, hvis man kombinerer en af de årsager med rygning.

Derfor er den bedste måde at undgå KOL på at stoppe med at ryge, undgå passiv røg og beskytte dine lunger mod støvpartikler og dårlig luft med for eksempel en støvmaske eller et åndedrætsværn, hvis du er i et udsat erhverv.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Lungeforeningen og Netdoktors egne artikler Vigtigt at opdage KOL tidligt og KOL: Kronisk Obstruktiv Lungesygom

Sidst opdateret: 16.11.2020

Annonce