Annonce

Kyssesyge: Hvordan føles det?

Kyssesyge spreder sig meget blandt unge mennesker, og det smitter via spyt. Men hvordan føles sygdommen egentlig? Og hvordan ved man, at man har kyssesyge og ikke influenza? Det kan du få svar på her.

Kyssesyge er en meget udbredt sygdom i Danmark. Faktisk har næsten alle voksne på et tidspunkt i deres liv været smittet med virussen, der forårsager sygdommen. De fleste bliver smittet med virus som barn eller ung, men langt fra alle udvikler symptomerne på kyssesyge.

Kyssesyge har mange symptomer

Hvis man udvikler symptomer på sygdommen, så kan det være meget invaliderende i en længere periode. Imran Asli Biyik, der er farmaceut ved online-apoteket Apopro, siger, at kyssesyge i starten ofte viser sig ved at man er meget træt, spiser mindre, end man plejer og generelt føler sig syg. Derefter kan sygdommen udvikle sig, og man kan få forskellige symptomer, som for eksempel

  • Halsbetændelse
  • Synkebesvær
  • Hævede mandler
  • Hævede lymfeknuder i halsen, armhulerne og lysken
  • Feber
  • Ledsmerter og muskelømhed
  • Hovedpine

Udover det kan kyssesyge give infektion i leveren og milten og forstørre de to organer.

Læs også: Er det forkølelse eller influenza?

Forskellen på kyssesyge og influenza

Hvis du synes, at symptomerne på kyssesyge minder rigtig meget om symptomerne på andre sygdomme, for eksempel influenza eller halsbetændelse, så har du helt ret. Men hvordan ved du så lige, at du lider af kyssesyge og ikke influenza eller halsbetændelse?

Ifølge Imran Asli Biyik er svaret ganske enkelt varigheden af sygdommen. Hvor influenza og halsbetændelse ofte kun varer nogle dage eller en uge, så er kyssesyge en forholdsvist langvarig sygdom, der kan tage flere uger at blive rask fra. Trætheden kan endda vare ved i endnu længere tid.

Desuden bliver leveren og milten ikke påvirket af influenza på samme måde som af halsbetændelse, men leveren og miltens tilstand kan kun måles af en læge, så derfor kan du ikke selv bruge denne forskel til at vurdere, hvad du fejler.

Læs også: Kyssesyge: Sandt og falsk

Hold dig i ro og undgå alkohol

Hvis du er blevet ramt af kyssesyge, så har Imran Asli Biyik nogle gode råd til, hvordan du skal forholde dig:

  • Hold dig i ro, og sørg for at slappe af.
  • Undgå at dyrke motion, mens du er syg.
  • Undgå alkohol mens du er syg og en rum tid efter for at passe på din lever.
  • Drik rigeligt med væske for at holde væskebalancen stabil, hvis du har feber.

Hvis du gerne vil vide, hvornår det er forsvarligt at begynde at dyrke hård motion eller drikke alkohol igen, så kan du gå til lægen og få svar på spørgsmålet. Det afhænger nemlig af, i hvor høj grad dine organer er blevet påvirket af kyssesygen.

Du skal søge læge akut, hvis du får et meget svært forløb med eksempelvis vejrtrækningsproblemer og hævelser i halsen.

Gode råd fra apoteket

Hvis du har fået kyssesyge, er det vigtigt, at du holder dig i ro, til du har fået det bedre og undgår at dyrke motion og drikke alkohol.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel Mononukleose

Sidst opdateret: 08.02.2021

Annonce